Manevi Değeri Yüksek Eserler İstanbul'da

İBB, müzayede evi Sotheby's’in “İslam Dünyası ve Hindistan Sanatları” başlıklı koleksiyonu arasında yer alan 9 adet Kur'an-ı Kerim sayfaları ve el yazmaları satın aldı. 1.200 yıllık Zuhruf Suresi'nin ve 1.100 yıllık Maide Suresi'nin yer aldığı el yazmaları ile 700 yıllık Kur'an-ı Kerim sayfaları, Mesnevi ve Bahaeddin Veled'in İbtidâ-Nâme’si artık İstanbul’un oldu.

Manevi Değeri Yüksek Eserler İstanbul'da
Editör: Yaz Dostum
01 Nisan 2021 - 18:40

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2020’de National Gallery’den satın alarak Saraçhane Sergi Salonu’nda gösterimini yaptığı Fatih portresinin ardından manevi değeri çok yüksek eserleri de Türkiye’ye kazandırdı İngiltere’de bulunan Sotheby’s, "İslam Dünyası ve Hindistan Sanatları" başlıklı koleksiyonuyla 183 parça tarihi eseri satışa sundu. İBB, aralarında el yazması Kuran-ı Kerim sayfalarının, Mesnevi’nin ve el dokuması halıların bulunduğu parçaları koleksiyonuna kattı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, çok değerli bir koleksiyonun ait olduğu topraklara getirdiklerini söyledi. Polat, koleksiyonun İstanbullularla, önce Saraçhane Sergi Salonu’nda sonra da yapımı devam eden Feshane Tasavvuf Müzesi’nde buluşturulacağını aktardı.

“KUR’AN’I KERİM’İN ULAŞMASI ÇOK DEĞERLİ”

Müzayedede satın alınan Kuran-ı Kerim sayfalarının çok nadir bulunan eserler olduğunu kaydeden Polat, “Böylesine eskiye tarihlenen örnekleri çok sınırlı sayıda var. İslamiyet’in hakim olduğu bir coğrafyaya Kur’an’ı Kerim’in ulaşması çok değerli. Özellikle bu döneme ulaşan Kur’an’ı Kerim’ler bazen tek sayfa, bazen tarihi bir yazmanın tek kopyası olarak ulaşabiliyor” dedi.

Doğu toplumlarının yarattığı çok değerli sanatsal, kültürel eserlerin müzayedede yer aldığı bilgisini veren Polat, İstanbul’a kazandırılan eserlerin İstanbul halkı ile buluşturulacağını aktardı. Polat, “Büyük müzelerin koleksiyonlarında olabilecek eserleri kente kazandırdık.  Bu parçaları çalışmalarını sürdürdüğümüz Tasavvuf Müzesine kazandırılması çok anlamlı. Bu yeni alımlarla koleksiyonumuz daha da zenginleşti… Bizim için eşsiz eserler” ifadelerini kullandı.

BİRBİRİNDEN KIYMETLİ ESERLER

İBB’nin Sotheby's’den satın aldığı koleksiyonda şu eserler yer alıyor:

1.200 yıllık altın varaklı Kûfi yazı ile parşömen üzerine Kuran yazısı,

1.100 yıllık Kûfi yazı ile parşömen üzerine Kuran yazısı,

Memlüklü Dönemine ait pembe kağıda, muhakkak yazı ile yazılmış Kuran yaprağı,

14. yy ortalarında Bağdat’ta yazılmış, döneminin en ünlü hattatlarından Argun El-Kamilî’ye atfedilmiş Kuran’ın bir yaprağı,

Beş sure içeren çift sayfalı yaprak, Ebu Muhammed “Abdülkayyum ibni Muhammed ibni Keremşah-i Tebrizi” kopyası,

Mevlana Celaleddin Rumi’nin oğlu Sultan Bahaeddin Veled tarafından yazılan. Mesneviye ait İbtidaname,

Safevi Döneminde yazılmış dar ve uzun sayfalara yazılmış formda tezhipli dua kitabı,

İmam Zeynelabidin’e ait duaları içeren Safevi Döneminde İran’da yazılmış 300 yıllık tezhipli yazma,

Ebru sanatlı kağıt üzerine, içi renkli tezhip bezemeli hat ile yapılmış 19. yy’a tarihlenen hat ile yazılmış bir aslan kompozisyonu,

200 yıllık, krem, mavi ve bordo renklerde dokunmuş, nadir bulunan El Dokuması Ladik Seccade,

Yaklaşık 200 yıllık, fildişi ve bordo ağırlıklı renklerle dokunmuş, el dokuması Milas Halısı,

YORUMLAR

  • 0 Yorum