Muhalefetin tarihi zirvesi, Silivri'de İYİ Parti ve DEVA'sız toplandı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, ilk kez Ahlatlıbel'de bir çalışma yemeğinde bir araya gelmişti. Muhalefetin 6’lı zirvesi, Silivri’de de yankı buldu. CHP İlçe Başkanı Berker Esen, Gelecek Partisi İlçe Başkanı Dr. Ümit Beyatlı, Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu ve Saadet Partisi İlçe Başkanı Kadir Tokalı, bir araya geldi. Toplantı sonunda ortak bir açıklama yapıldı. Öte yandan DEVA Partisi’nde henüz İlçe Başkanlığı kurulmadığından dolayı bu görüşmede yer alamadı. İYİ Parti Silivri İlçe Başkanı Ahmet Refik Bek ise mazeret bildirerek toplantıya katılmazken, partisinden kendisini temsilen başkan vekili/ilçe başkan yardımcısı bulunmaması dikkatlerden kaçmadı.

Muhalefetin tarihi zirvesi, Silivri'de İYİ Parti ve DEVA'sız toplandı
Editör: Yaz Dostum
02 Mart 2022 - 11:41 - Güncelleme: 02 Mart 2022 - 11:51
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni”, 6 muhalefet lideri tarafından imzalanmıştı. İttifaka üye siyasi partilerin Silivri İlçe Başkanları, bu doğrultuda bir araya gelerek güçlendirilmiş parlamenter sisteme destek verdiklerini kamuoyuna ilan etti.

DEVA Partisi’nde henüz İlçe Başkanlığı kurulmadığından dolayı bu görüşmede yer alamadı. İYİ Parti Silivri İlçe Başkanı Ahmet Refik Bek’in ise daha önceden belli olan bir toplantısı olduğu için katılamadığı, bir sonraki toplantıya icabet edeceği ifade edildi. Öte yandan toplantıda İYİ Parti’den temsilen başkan vekili/ilçe başkan yardımcısı bulunmaması dikkatlerden kaçmadı.

“AMAÇ, GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM”

CHP İlçe Başkanı Berker Esen, Gelecek Partisi İlçe Başkanı Dr. Ümit Beyatlı, Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu ve Saadet Partisi İlçe Başkanı Kadir Tokalı’nın bir araya geldiği toplantıda deklare edilen söz konusu “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Ortak Metni’nde şu ifadelere yer verildi:

“28 Şubat 2022 Pazartesi günü Başkent Ankara'da 6 Genel Başkanın katılımı ve kamuoyu ile paylaşılan Güçlendirilmiş Parlamenter sistemin katılımcı, özgürlükçü ve çoğulcu demokrasiye uygun, kuvvetler ayrılığı ilkesi ile etkin denge ve denetleme mekanizmalarına dayanan bir hükümet sistemi amaçlandığı anlaşılmaktadır. Amaç; eski parlamenter sisteme dönmek değildir. Güçlendirilmiş Parlamenter sistemle hedeflenen hükümet sisteminde, temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkeleri eşit şekilde esas alınmıştır.

“ÜLKEMİZİN MENFAATİ İÇİN BİR ARADAYIZ”

Ülkemizin geçmişte yaşadığı acı tecrübeler, göz önünde bulundurularak meclisi güçlendirirken hükümeti zayıflatmamayı, hükümeti güçlendirirken de meclisi zayıflatmama kararlılığı için görüş birlikteliği içerisindeyiz ve ülkemizin menfaati için bir aradayız. Önerilen bu sistemde birey, temel hak ve özgürlükler ile sivil toplum güçlendirilmekte, yasama etkili, yürütme ve kamu idaresi ise hesap verebilir hale getirmek, yargı bağımsızlı ve tarafsızlığına ilişkin güvenceler tam olarak teminat altına alınacaktır. Güçlendirilmiş Parlamenter sistemin kalbi olan TBMM'nin temsil yeteneği artırılacak, kanun yapma ve yürütmeyi denetleme işlevleri etkili kılınarak, yasama organının daha demokratik, daha etkin ve verimli olmasının yolu açılacaktır.

“SİYASETTE ŞEFFAFLIK VE DÜRÜSTLÜK YASAL BOYUTUYLA SAĞLANACAK”

Ayrıca; TBMM iç tüzüğünde katılımcılık ön plana çıkarılarak, Meclisin bütçe hakkı tahsis edilmiş olacaktır. TBMM'yi her açıdan güçlendirmek için parti içi demokrasi ve temsilde adaletin sağlanabilmesi, siyasi partiler yasası, seçim kanunları, seçim barajının %3’e düşürme çalışmaları ile kanunlarda yapılacak düzenlemeler sonucu siyasette şeffaflık ve dürüstlük yasal boyutuyla güvence altına alınacaktır.  Seçim sistemi nispi temsil sistemi olarak uygulanacak, seçim çevreleri belirlenirken yurtdışında yaşayan 6 milyon vatandaşımızın temsiliyeti de TBMM’de sağlanacaktır.

“GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEME DESTEK VERİYORUZ”

Siyasi partiler hakkındaki yasal mevzuat ve yaptırım hükümleri Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları ve Venedik Komisyonu raporları gibi Avrupa Konseyi standartları ışığında, çoğulcu demokrasinin güvencesi altında, ilkeleri hazırlanmış, güçlendirilmiş parlamenter sistem geçişinde ve önümüzdeki genel seçimde ittifaka üye 6 siyasi partinin Genel Başkanlarının çizmiş olduğu yolda, Silivri İlçesinde ittifak üyesi siyasi partilerimizin ilçe Başkanları olarak örgütlerimizin de desteği ile güçlendirilmiş parlamenter sisteme destek verdiğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum