Selimpaşa Epivates Bigados Derneği'nin çabaları Silivri Belediyesi'nin hoşgörüsüzlük kurbanı oldu

Selimpaşa Epivates Bigados Derneği’nin mahalleye kazandırdığı hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çeken “Hosia (Azize) Paraskevi Kilisesi’nin tarihini anlatan Türkçe-Yunanca-İngilizce ve Romence olmak üzere 4 dilde yazılmış billboard” Silivri Belediyesi tarafından kaldırıldı. Ortodoks Hristiyanlar açısından kutsal değer taşıyan Hosia (Azize) Paraskevi’nin doğduğu evin üzerine yapılan kilisenin ana kapısına denk gelecek şekilde yerleştirilen söz konusu billboardun görevlilerden “görüntü kirliliği” gerekçesi ile kaldırıldığını öğrenen Selimpaşa Epivates Bigados Derneği’nin konuyu İstanbul Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü Kültür Varlıkları ve Müzeler Şube Müdürlüğüne taşıması üzerine Silivri Belediyesi kararından çark etti ve billboardun çevre düzenlemeleri kapsamında geçici olarak yerinden kaldırılmış olup çalışmalar bittikten sonra aynı yerine konulacağının sözünü vererek kendisini savundu. Hatasını telafi etmesi beklenen Silivri Belediyesi’nin yüzlerce yıl boyunca farklılıklarla birlikte barış ve huzur içinde yaşama kültürüne sahip olan Selimpaşa’nın din tarihine ışık tutan billboardun orjinalini ortadan yok etmesi bir kez daha hayal kırıklığına uğratırken yerine yoldan geçenlerin dahi görmekte güçlük çekeceği alakasız bir yere, çeviri hataları ile dolu, yanlış bilgi içeren açıklamaların yazılı olduğu küçük bir pano koyması “özrü kabahatinden büyük” dedirtti. Selimpaşa’nın tarihi ve kültürel değerini korumak, anlatmak ve aktarmak noktasındaki çabaları baltalanan Selimpaşa Epivates Bigados Derneği, “Amaç ne?” diye sorarak yaşananlara tepki gösterdi.

Selimpaşa Epivates Bigados Derneği'nin çabaları Silivri Belediyesi'nin hoşgörüsüzlük kurbanı oldu
Editör: Yaz Dostum
12 Ekim 2023 - 18:48 - Güncelleme: 12 Ekim 2023 - 19:41
Selimpaşa Epivates Bigados Derneği tarihi ve kültürel mirasın korunması, yaşatılması ve bir emanet olarak gelecek nesillere aktarılması için gösterdikleri çabaların Silivri Belediyesi’nin hoşgörüsüzlük eylemlerinin kurbanı olduğunu “Tarihiyle, Doğasıyla, Kültürüyle Silivri ve Selimpaşa’da Hayat Var mı?” başlığı altında kamuoyuna aynen şöyle aktardı:

“2015 Yılında derneğimizin büyük emekleri ve katkıları sonucunda Selimpaşa Kasabamıza kültürel ve tarihi bakımdan uluslararası alanda kabul görmüş ve önem taşıyan 4 dilde yazılmış (Türkçe- Yunanca-İngilizce-Romence) “Hosia (Azize) Paraskevi” Kilisesinin” tarihini anlatan böyle büyük bir billboard (pano) kazandırmıştık.



Kısaca bu kiliseden bahsetmek gerekirse:

Hosia (Azize) Paraskevi Milattan sonra 910-930 yılları arasında eski adıyla Epivates (Εριβάται) bu günkü adıyla Selimpaşa Kasabasında doğmuş Ortodoks Hristiyanlar açısından önemli ve kutsal bir değerdi. Epivates o dönemler dini açıdan merkezi bir bölgeydi. Geleneklere göre bu kilise azizenin doğduğu evin bulunduğu aynı yere yapılmıştı. 6 Yılda inşa edilen bu kilisenin yapımında “Duc Alexios Apokaukosa’’ ait Bizans Dönemi kulenin taşlarının bir kısmı kullanıldı. Bu kilise Doğu Trakya’nın en büyük kilisesiydi.



Sıradan bir reklam panosu olarak görmeyin !!

Derneğimizin başlattığı bu tarihi kültürel hareketi daha uzak yerlerde bulunan kitlelere kadar duyurduk ve gün geçtikçe Selimpaşa’ya bir turist akımı başladı.
Her yıl özellikle 14 Ekim’de ve diğer tarihlerde olmak üzere dünyanın çeşitli ülklerinden (Yunanistan, Romanya, Kanada, Almanya, Hırvatistan) gelen misafirlerin ilgi odağı haline gelmişti.

Çünkü resimlerde görülen bu billboard (pano) Hosia (Azize) Paraskevi’nin doğduğu evin üzerine yapılan kilisenin ana kapısına denk gelecek şekilde yerleştirilmişti.

 



Her geçen gün turist sayısı artmaya başladı…






Silivri'deki bazı ilkokullar tarih derslerini yerinde işleyerek,  bu sayede çocuklar doğdukları yerin tarihini ve kültürünü öğrenmeye başladılar.



2022 Yılında tabelayı sökmeye gelen görevlilere sorduğumuzda aldığımız cevap; Başkanlık makamının izini ile görüntü kirliliği ve silueti bozduğu gerekçesini söylediler.



Daha sonra durumu T.C İstanbul Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü Kültür Varlıkları ve Müzeler Şube Müdürlüğü taşıdığımızda Silivri Belediyesinin verdiği cevap değişti;
Çevre düzenlemeleri kapsamında geçici olarak yerinden kaldırılmış olup çalışmalar bittikten sonra aynı yerine konulacağını resmi olarak Silivri Belediyesi bildirmiş.



Ama… Silivri Belediyesi bu resmi yazışmalarda ki sözünü tutmadı!

Daha sonra hatayı telafi etmek için ve şaka gibi, çok küçük ebatlarda ve tamamen yabancı dil çevirisinde ‘’google translate’’ kullanılarak  büyük çeviri hataları yapılmış ayrıca yanlış bilgilendirme metinleri kullanılmıştır. Daha sonra resimde görülen bu pano parkın iç kısmına koyulmuş. Yoldan geçenlerin dahi göremeyeceği ters bir yere konumlandırılmış. Bir öncekinde kullanılan resimler ve tarihi bilgiler bu panoda kesinlikle kullanılmamış.  Sizce amaç ne olabilir?






Silivri Belediyesi keşke bununla kalsa… !!

Yıllardır bu binanın duvarında milyonlarca ortodoksun son azizi ‘’Aziz Nektarious’’ açıklamalı ve resimli devasa billiboard’u da buradan sökmekte ki amaç nedir? Bu da mı görüntü kirliliği? Hani derler ya, Silivri Belediyesi’nin yaptığı bir değil iki değil…”
















 

YORUMLAR

  • 0 Yorum