Seymen'de üretilen ayakkabılar FLO, LC Waikiki, U.S. Polo vb. markalarda satılıyor!

Berk Ayakkabı ve Saraciye San. Tic. Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aydın, bugün katıldığı İş Dünyası programında Silivri’nin Seymen Mahallesi’nde deri ve suni deri, terlik, sandalet, sabo üretimi yapan firmaları hakkında bilgilendirmede bulundu. “Başta kendi markamız Fly Soft ile üretim yapıyoruz. Bunu hem içerideki pazarda tüketiyoruz hem de aşağı yukarı 20 ülkeye sevk ediyoruz. Bunun yanı sıra pazarda bilinen markalar FLO grubu ile çalışıyoruz. Onların kendi içindeki markalar olan Lumberjack, Polaris, Dockers hepsini üretiyoruz. LC Waikiki, Nautica, U.S. Polo, Ayakkabı Dünyası ve Kemal Tanca ile çalışıyoruz. Bunları daha çok sayabiliriz. Türkiye’nin iyi markalarının hemen hemen hepsine üretim yapıyoruz” diyen işadamı, “Ürettiğimiz mamullerin %50’sini dünya pazarlarına sevk ediyoruz, %50’sini de Türkiye pazarında tüketiyoruz” şeklinde konuştu.

Seymen'de üretilen ayakkabılar FLO, LC Waikiki, U.S. Polo vb. markalarda satılıyor!
Editör: Yaz Dostum
23 Mart 2021 - 21:39 - Güncelleme: 23 Mart 2021 - 21:44

Berk Ayakkabı ve Saraciye San. Tic. Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aydın, bugün Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği ile Küpe FM işbirliğiyle hazırlanan İş Dünyası programına konuk oldu. Yayında radyo programcısı Turhan Alyakut’un sorularını yanıtlayan, işadamı Adnan Aydın bu çerçevede Silivri’nin Seymen Mahallesi’nde deri ve suni deri, terlik, sandalet, sabo üretimi yapan firmalarını tanıttı.

Söyleşiden satır başlarınız bilgilerinize sunuyoruz;

“ÜRETTİĞİMİZ ÜRÜNLERİN %50’SİNİ İHRAÇ EDİYORUZ”

SORU: Sizi yakında tanımak isteriz…

Adnan AYDIN: Aslen Erzurum doğumluyum. İstanbul İkitelli’de terlik üretimine başladık. Son 3 yıldır ise Silivri’de yerleşik düzeyde Seymen’de üretim yapıyoruz. Ürettiğimiz mamullerin %50’sini dünya pazarlarına sevk ediyoruz, %50’sini de Türkiye pazarında tüketiyoruz.

“SARACİYE; DERİDEN AYAKKABI, ÇANTA, KEMER VB. ÜRÜN YAPMA İŞİDİR”

SORU: Saraciye kavramından ne anlamalıyız?

Adnan AYDIN: Saraçlık ata dedelerimizden gelen çok kıymetli bir meslek. Derinin şekillendirilmesi, dikilmesine verilen isim. Ayakkabı, çanta, kemer vb. deri ile yapılan bütün işlerin hepsine saraciye denir.

“EL İŞÇİLİĞİNDEN ÇOK MAKİNE ÜRETİMİNE GEÇİLDİ”

SORU: Galiba artık sadece deri için kullanılmıyor. Geçenlerde AVM’de dolaşırken bir ayakkabı için “Bu ürünün kullanılmasında şu kadar pet şişe kullanıldı” tarzında bir ibare gözüme çarptı. Sektörünüzde kullanılan malzemeler değişti ve çeşitlendi değil mi?

Adnan AYDIN: Çok doğru söylüyorsunuz. İnsan emeğiyle beraber makineleşme ve teknoloji gelişti. Derinin yanında sunu deri tekniği gelişti. Kumaş gelişti. Artık sadece deriden ayakkabı olmuyor; kumaştan da, sunu deriden de yapılabiliyor dolayısıyla saraciye yavaş yavaş mesleki olarak kayboluyor çünkü el işçiliğinden çok makine üretimine geçildi.

“BÜNYEMİZDE 350 KİŞİ ÇALIŞIYOR”

SORU: Fabrikanızda kaç kişi çalışıyor?

Adnan AYDIN: Fabrika bünyesinde 150 kişi çalışıyor. Dışarıda bize çalışan firma ve atölyeler var. Toplamda 350 kişi çalışıyor.

“TERLİK, SANDALET, AYAKKABI ÜRETİYORUZ”

SORU: Ayakkabının yanında siz ana grup olarak terlik üretiyorsunuz bildiğim kadarıyla…

Adnan AYDIN: Doğru. Terlik kendi adına sektörel bir başlık altında olmuyor dolayısıyla ayakkabının altında bir üretim segmenti. Biz ağırlıkla terlik, sandalet üretiyoruz fakat bunun yanında ayakkabı üretimlerimiz de var, spor ayakkabı grubuna da yeni girdik. Terlikte binlerce modelimiz var. Bunlar elde yapılan terlikler, makinede üretilen terlikler. 19 numaradan 46 numaraya kadar ürün gamımız var.

“TÜRKİYE’NİN EN İYİ MARKALARINA ÜRETİM YAPIYORUZ”

SORU: Önceden çok fazla marka ve model olmazdı. Günümüzde öyle değil. Sizin Berk Ayakkabı olarak üretim yaptığınız markalar kimler?

Adnan AYDIN: Başta kendi markamız Fly Soft ile üretim yapıyoruz. Bunu hem içerideki pazarda tüketiyoruz hem de aşağı yukarı 20 ülkeye sevk ediyoruz. Bunun yanı sıra pazarda bilinen markalar FLO grubu ile çalışıyoruz. Onların kendi içindeki markalar olan Lumberjack, Polaris, Dockers hepsini üretiyoruz. LC Waikiki, Nautica, U.S. Polo, Ayakkabı Dünyası ve Kemal Tanca ile çalışıyoruz. Bunları daha çok sayabiliriz. Türkiye’nin iyi markalarının hemen hemen hepsine üretim yapıyoruz.

“MODELHANE BİZİM İŞİMİZİN MUTFAĞI”

SORU: Çizimden üretime kadar geçen süreci anlatır mısınız?

Adnan AYDIN: Kısmen müşterilerimiz kendi ürün modelleriyle geliyorlar. Onların AR-GE’si ile çalışıyoruz. Getirdikleri ürünlere daha kendimizden her zaman bir şeyler katıyoruz. Fly Soft markası ile kendi ürünlerimizi çizim programlarımızda tasarlıyoruz. Modelhane bizim işimizin mutfağı. Tasarımcılarımız çiziyor daha sonra malzemelerini alarak işi modelci arkadaşlara bırakıyor. Modelci arkadaşlar da ölçeklendiriyor. Sonra verilen malzemeleri kesip dikerek şekillendiriyorlar, tabanı ile bütünleştiriyorlar ve nihayetinde model vücut buluyor. Artık eskisi gibi değil. Bir model yapıp bir yıl satma şansınız yok. Bizde hemen hemen her hafta 3-4 model çıkar.

“PANDEMİDE İNTERNET MAĞAZACILIĞI SAYESİNDE CİDDİ İŞ HACİMLERİ OLDU”

SORU: Pandemi sürecinde insanların sokakla ilişkisi kısıtlandı. Sizin sektörünüz bu durumda nasıl etkilendi?

Adnan AYDIN: Türkiye’de sektör son yıllarda zaten biraz sıkıntılıydı fakat içeri kapanma ile yeni bir pazar açıldı. İnternet mağazacılığı çok iş yapmaya başladı. İnsanlar vakit geçirmek için telefonunu, bilgisayarını elinden bırakmadı ve online alışverişe yönlendikçe çok ciddi iş hacimleri oldu.  Türkiye’de sektör özellikle avm’lerin kapalı olmasından dolayı üretim sahası daraldı, cadde mağazası olan zincirler biraz iş yaptı fakat realitede geriledi.

“DIŞ PAZARDA TALEP ARTIŞI VAR”

Dünya pazarında ise bizim hedef pazarımız Avrupa. Avrupa’da korona Çin’in Wuhan kentinde başlaması sebebiyle Avrupalı bir tepki gösterir oldu. Avrupa mağazalarında Made in China ürünlerini mağaza sahipleri arka raflara taşıma gereği hissettiler. İnsanlar boykot aşamasına geldi. Burada da Avrupalı müşterilerin tedarik edeceği en yakın komşuları bizleriz. Çok stratejik bir bölgedeyiz dolayısıyla Türk ürünlerinin kalitesi de dünyada tescillendiği için talep artışı var. Dış pazardan taleplerde bir artış gözlemliyoruz.

“DEVLETİN SEKTÖRE TEŞVİKİ YETERSİZ KALIYOR”

SORU: Genel olarak sektöre ait devlet desteğini yeterli görüyor musunuz?

Adnan AYDIN: Kesinlikle yeterli bulmuyorum. Fiziki fuarlar yasaklandı. Mevcut müşterilerimize online şekilde katalog hazırlayıp ulaşmaya çalıştık. Derneğimiz tarafından bir hareketlilik oldu. O da kısmi oldu. Katıldığımız fuarlarda devlet teşvik veriyor fakat çok cüzzi. Mesela bizim sektörde bilinen en iyi markalar İtalya’dan çıkar. İtalya’daki fuarlara Türkler katılırken yer bulmakta zorlanıyor. Çin hükümeti blok halinde bina kiralıyor. Uçağını, numunelerini, otelini, yemeğini bütün her şeyini organize ediyor; sanayicisini oraya götürüp sergisini yaptırıp, bu insanları tekrar evlerine, işyerlerine taşıyor ve çok ciddi teşvik veriyor. Biz bugüne kadar böyle bir şey göremedik. En önemli İtalya fuarıyken %20-%30 teşvik verirken, hiç önemli olmayan misal Tacikistan’daki bir fuara %80-%90 teşvik veriyor. Pazar zaten küçük bir pazar. Mevcut potansiyel pazarda hareketlenmemiz gerekirken bizi neden diğer taraflara yönlendiriyorsunuz? Devlet yetkililerine sesleniyoruz; bu konuda sektöre elzem durumda destek vermelerini, yardım etmelerini bekliyoruz.

Haber : Batuhan GÜÇLÜ

YORUMLAR

  • 0 Yorum