Silivri Çevre Derneğinden "Kanal İstanbul" Projesine İtiraz

Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylanarak askıya çıkarılan Kanal İstanbul ve Yenişehir Rezerv Yapı Alanı Planları ile ilgili hazırladığı dilekçe ile itirazda bulundu.

Silivri Çevre Derneğinden "Kanal İstanbul" Projesine İtiraz
Editör: Yaz Dostum
10 Nisan 2021 - 16:01 - Güncelleme: 10 Nisan 2021 - 16:05

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 25 Mart tarihinde Kanal İstanbul ve Yenişehir Rezerv Yapı Alanı Planlarını onaylayarak askıya çıkarttı. Arnavutköy, Başakşehir, Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Eyüp, Bağcılar, Esenler ve Bayrampaşa olmak üzere 9 ilçeyi kapsayan planlar, 90 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alanı etkileyecek. 

Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, konuyla ilgili itiraz dilekçesini İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne iletti. Projenin, mevcut tarım, orman ve mera alanları ile su kaynaklarını geriye döndürülemeyecek şekilde tahrip edeceğini dilekcesinde ifade eden Korsan, söz konusu planların iptal edilmesini istedi.

Korsan, dilekçesinde şu ifadeleri kaydetti:

Konu: İstanbul İli Yenişehir Rezerv Yapı Alanı (Kanal İstanbul Projesi) 1. 2. 3. Etabına ilişkin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planlarına ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planlarına İtiraz

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın;

25.03.2021 tarihli ve E. 624866 sayılı yazısı ile; İstanbul İli, Yenişehir Rezerv Yapı Alanı (Kanal İstanbul Projesi) 1. Etabına İlişkin tekliflerinin, NİP-34887205 ve UIP-34946840 plan işlem numaraları; E. 624993 sayılı yazısı ile; 2. Etabına İlişkin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Tekliflerinin; NİP-34178297 ve UİP-34741199 plan işlem numaraları; E.625023 sayılı yazısı ile; 3. Etabına İlişkin 1\5000 Ölçekli Uygulama İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı tekliflerinin NİP-00056317 ve UİP-00638270 plan işlem numaraları ile 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 9. maddesi uyarınca 25.03.2021 tarihinde re'sen onaylandığı bildirilmiştir.

İstanbul'un gerçekçi sorunlarından son derece uzak, yapılması halinde doğal yaşam alanlarında geri dönülmeyecek tahribatlar bırakacak olan; şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına tümüyle aykırı Kanal İstanbul Projesi ve Yenişehir Rezerv Yapı Alanı nazım ve uygulama imar planlarının, her türlü bilimsel karşı argümana rağmen re'sen onaylanarak askıya çıkarıldığı görülmektedir.

Her şeye rağmen yaşanabilir bir İstanbul için, nüfusu sınırlandırmak, çürük ve çarpık yapı stoğunu dönüştürerek kenti depreme hazırlamak, ulaşımı akıcı hale getirmek, iklim değişikliğine karşı kenti hazırlamak  merkezi ve yerel yönetimin önceliği olması gerekirken kaynakların bu projeye ayrılması düşündürücüdür.

İstanbul'da hayatını devam ettiren bir vatandaş olarak, Istanbul genelini ilgilendiren bir plan çalışması hakkında bizlerin de fikirleri alınmalı ve sürece katılımı sağlanmalıydı. İstanbul'un bu bölgefe sahip olduğu ormanlar, tarım alanları yer statüsü ve yeraltı su kaynakları Kanal Projesi ve yapılan bu planlarla yapılaşmaya açılan bölgelerin inşaatından ötürü yok olma aşamasına gelecek, İstanbullunun temiz su, temiz hava, temiz gıda hakkı elinden alınacaktır. Ayrıca ilave kentsel yapılaşma, iklim değişikliğinin de etkisiyle kentte oluşacak hava kirliliği vb. sorunları daha da arttıracaktır. Ayrıca tarım alanlarının önemli bir kısmının imara açılması hem tarım, hayvancılık, ormancılığı zayıflatacak, istihdamı azaltacak hem de İstanbul'un gıda ihtiyacı yönünden sağlıklı gıdaya erişimini zorlaştıracaktır.

Yeterli bilimsel analiz çalışmalar sonucu, üretilmeyen, her türlü katılım pratiğine kapalı, mevcut proje ve sonrasında oluşacak kentsel yapılaşma alanları ile tarım alanlarını, mera alanlarını, yer altı ve yer üstü su kaynaklarını\havzalarını sit alanlarını geri dönüleyemeyecek biçimde yok edecek olan Kanal İstanbul Projesi, Yenişehir Rezerv Yapı Alanına yönelik askıya çıkarılmış, yukarıda adları geçmiş olan Nazım ve Uygulama İmar Planlarına İstanbul sınırları içerisinde ikamet eden bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak itiraz ediyor, söz konusu planların iptal edilmesini talep ediyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum