Silivri'de İHH ve TÜGVA'dan Çin'in Doğu Türkistan politikalarına tepki

İnsani Yardım Vakfı (İHH) Silivri Şubesi ve Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Silivri Şubesi tarafından Çin’in Doğu Türkistan’da uyguladığı politikalar protesto edildi.

Silivri'de İHH ve TÜGVA'dan Çin'in Doğu Türkistan politikalarına tepki
Editör: Yaz Dostum
01 Nisan 2021 - 22:13

Uğur Mumcu Meydanında toplanan çok sayıda protestocu Çin’e tepki gösterdi. İlçede yaşayan Doğu Türkistanlı vatandaşların da yer aldığı programda, “Doğu Türkistan’daki toplama kampları kapatılsın” diyerek birlik ve beraberlik çağrısı yapıldı.

YILDIRIM: “DOĞU TÜRKİSTANLI KARDEŞLERİMİZ KAMPLARDA SOYKIRIMA UĞRUYOR”

Doğu Türkistanlı Müslümanların İslami kimliklerinin yok edilmek istendiğini anlatan İHH Silivri İlçe Temsilcisi Mikail Yıldırım, okuduğu basın bildirisinde şu değerlendirmede bulundu:

“İkinci dünya savaşından sonra en büyük soykırım Çin devletinden Doğu Türkistan tarafına olmuştur. Toplama kampına yerleştirilen kardeşlerimiz Çin devleti tarafından her türlü işkenceye maruz kalmaktadır. Sokaklara yerleştirilen yüz tarama sistemiyle 300 metrede bir insanlar durdurulup aranmaktadır. Türkistanlıların başından geçenleri bir düşünün. Hiçbir suç işlemediğiniz halde eğer mahkemeye gidiyorsanız tutuklanıyorsunuz. Koğuşlar o kadar küçük ki yatamıyorsunuz bile. Parmak iziniz kaydediliyor. Tuvalete dahi kameralar var. Fiziki ve psikolojik işkencelere maruz kalıyorsunuz. Ne olduğunu bilmediğiniz ilaçlar kullanıyorsunuz. İşçi olarak alınıp satılıyorsunuz. Organlarınız çalınıyor. Ölünce bedeniniz yakılıyor. Siz zorla toplama kampına giderken evinize Çinli memur yerleştiriliyor ve onunla yaşamak zorunda kalıyorsunuz. Kızlarınız Çinli erkeklerle evlendiriliyor. Binlerce cami ve mezarlık harabe ediliyor. Camiye gitmeniz, namaz kılmanız yasaklanıyor. Kasaplarda normal etle, domuz eti bir arada satılıyor. Cenaze ve düğün törenlerinizi yapamıyorsunuz. Petrol, doğal gaz, uranyum, kömür gibi madenlerinizi Çin fabrikaları kullanıyor ama siz kendi ülkenizde açlık sınırında yaşıyorsunuz.”

Açıklamanın ardından grup, olaysız şekilde dağıldı.



 

YORUMLAR

  • 0 Yorum