Silivrili İşadamı Gökhan Turhan; "Sektör Olarak 3 Milyar Dolar Büyüklüğümüz Var"

Bölgemizin köklü kuruluşlarından TURAŞ Gaz Armatürleri San. ve Tic. A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı, Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda Armatür, Valf, Musluk, Tesisat Ekipmanları ve Vana Sanayicileri Derneği Kurucu Başkanı Gökhan Turhan; armatür sektörünü ve koronavirüsün sektöre etkilerini Bloomberg HT'de masaya yatırdı.

Silivrili İşadamı Gökhan Turhan; "Sektör Olarak 3 Milyar Dolar Büyüklüğümüz Var"
Editör: Yaz Dostum
15 Mayıs 2020 - 22:09 - Güncelleme: 15 Mayıs 2020 - 22:35
 
Bölgemizin köklü kuruluşlarından TURAŞ Gaz Armatürleri San. ve Tic. A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı, Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda Armatür, Valf, Musluk, Tesisat Ekipmanları ve Vana Sanayicileri Derneği Kurucu Başkanı Gökhan Turhan; Bloomberg HT'ye konuk oldu. Yayına Skype üzerinden katılan Turhan; armatür derneğini, amaç ve vizyonunu, armatür sektörünün ülkemizdeki ve dünyadaki yeri ile koronavirüsün sektöre etkilerini değerlendirdi.
 
“ARMATÜR, VALF, MUSLUK, TESİSAT EKİPMANLARI VE VANA SANAYİCİLERİ OLARAK TEK BİR ÇATI ALTINDA TOPLANDIK”

Turhan, şunları kaydetti: “Öncelikle sizlere şahsım adına çok teşekkür ediyorum. Sorularınızı cevaplamadan önce konuşmama kurucu başkanlık görevini üstlendiğim Armatür, Valf, Musluk, Tesisat Ekipmanları ve Vana Sanayicileri Derneği’nden bahsederek başlamak istiyorum. Bizler, yeni bir sivil toplum kuruluşuyuz. Armatür, valf, musluk, tesisat ekipmanları ve vana sanayicileri olarak tek bir çatı altında toplandık ve derneğimizi hayata geçirdik. 64 GTİP kodumuz var. Bu kodlarla biz esasında hayatın her yerindeyiz. Mikro ve makro ölçekli ürünlerimiz mevcut; vanalar, musluklar, su armatürleri, su saatleri, yangın söndürme sistemleri, gaz armatürleri, gaz muslukları, sıhhi tesisat ürünleri gibi hem ara ürün hem de nihai ürün üretebiliyoruz.  

“PAZARIMIZIN BÜYÜYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Sektör olarak 3 milyar dolar büyüklüğümüz var. 1 milyar doların üzerinde ihracatımız, 850 milyon dolar civarında iç hacmimiz var. 1 milyar dolar civarında da ithalatımız var. 10 bin üzerinde çalışanımız, 10 dolar gibi katma değerli ihracat kilogram fiyatımız var. Yani katma değerli ürünler üretiyoruz. Dünyada ise sektördeki büyüklüğümüz 120 milyar dolar olduğunu düşünüyoruz. Rakamın böyle olduğunu göz önünde bulundurursak esasında dünyada bu konuda çok büyük bir talep var diyebilirim. Buralarda pazarımızın büyüyeceğini düşünüyoruz. O yüzden de heyecanlıyız.

“COVID-19 SEKTÖRDE CİDDİ DEĞİŞİMLERE NEDEN OLDU”

Covid-19 ile birlikte gelen hijyen alışkanlıklarıyla birlikte sektörümüzde de ciddi değişimler olmaya başladı. Elektronik sistemler, dokunmatik armatürler ve musluklar… bunlar gibi birçok ürün esasında devreye girdi.

“İTHAL ETMEYE GEREK YOK, BAZI ALIŞKANLIKLARDAN VAZGEÇİLMELİ”

İthalat ile alakalı ben birkaç cümle daha sözlerime eklemek istiyorum. Neden bu kadar büyük bir rakam ithal ediliyor? Esasında ithal etmeye gerek yok. Biraz burada alışkanlıklarımızdan vazgeçmemiz gerekiyor. Yerli ürün olması, kamu ihalelerinde yerli ürünlerin kullanılması gibi alışkanlıklarımızdan vazgeçersek bu 1 milyar dolarlık ithalatı yapmayacağımızı düşünüyoruz. Hatta biz yaptığımız analizlerde %95’ini burada üretebileceğimizi öngörüyoruz. Yani çok az kritik ürünler var onları ithal etmemiz gerekiyor. Ama ciddi desteklerle bunlar burada da üretilebilir.

“BELİRLİ HAMMADDELERİ BURADA ÜRETEMİYORUZ”

Paslanmaz ürünlerimizle alakalı ithalatımız var. Belirli hammaddeleri biz burada üretemiyoruz. Onlardan biride ‘paslanmaz’… Geçen bu konuyu toplantıda ifade etmiştik ancak, maalesef mücbir sebep kapsamına alınmadık. Yani ben bu konuyu pek fazla dile getirmek istemiyorum fakat sektörde üvey evlat gibi olduk. Katma değer yaratan, on binlerce işçi çalıştıran bir sektörüz. Bizim hammadde üreticilerimiz mücbir sebep kapsamına girdi, bizler giremedik. Bunu da gerçekten anlamakta zorluk çekiyoruz.

“HAMMADDELERE EK GÜMRÜK VERGİSİ GETİRİLİRSE İHRACAT YAPAMAYIZ”

İlave gümrük vergileriyle alakalı toplantıya girmeden önce dünden beri arkadaşlarla konuşuyoruz. 3 tane GTİP kodumuz bu ilave gümrük vergilerine girmiş ama neredeyse rakam sıfır yani bu 1 milyar dolarlık rakamı etkilemiyor. Esasında bizler özellikle yine mücbir sebep kasamında olduğu gibi bu tür ilave gümrük vergilerini bütün sektörleri kapsaması gerektiğini düşünüyoruz. Bizlerin hem ara ürünlere hem de Türkiye’de üretilmeyen hammaddelere ihtiyacımız var. Bunlar bizim ihracatta elimiz, ayağımız. Tedarik edildikleri takdirde uygun fiyatla, ihracatı da çok daha rahat yapabiliyoruz. Hammaddelere ek gümrük vergileri getirilirse bunlarda maalesef bizim maliyetlerimizi arttırınca ihracat yapamaz duruma geleceğiz. 

“İHRACATIMIZ AZALDI, İTHALATIMIZ ARTMAYA DEVAM EDİYOR”

Temsil ettiğim, Armatür, Valf, Musluk, Tesisat Ekipmanları ve Vana Sanayicileri Derneği olarak özellikle bu 1 milyar doların azaltılması için ilave gümrük vergilerinin dahil olmasını ben buradan seslenmek istiyorum. Biz burada üretiyoruz, ithal etmeye hiç gerek yok. Şimdi geçen yılın Nisan ayına baktığımız zaman ihracatımız çok azaldı ama ithalatımız artmaya devam ediyor. Bizler esasında enerji, işçilik, ulaşım maliyetleri ve markalaştırma gibi etkenlerden dolayı dünyadaki rakiplerimizle rekabet edemediğimiz yerler var. Burada devlet destekleri önemli bir unsur. Kısaca şöyle yorumlamak istiyorum; dünyada birçok ülkede korumacılık var. Bizim ülkemizde çok bilinmiyor ama Avrupa Birliği yeni iklim krizi ve küresel ısınmayla alakalı dünyada bir rol üstlenerek ‘Green Deal Anlaşması’ diye bir şey çıkardı. Bizim burada sanayicilerimiz Avrupa’ya ürün satarken %10 - %20 ek vergiye tabi tutulacak. Avrupa ülkeleri kalite standartları diyerek kendilerini koruma altına alıyor. Örneğin; Amerika… kendi uçak şirketine desteği veriyor. Yani ben burada gönülden gümrük vergilerinin olması gerektiğini ve uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Çok teşekkür ediyorum.”

Haber : Hazal BAŞARAN

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum