Varnalı Konutları sorusu Volkan Yılmaz'ı kızdırdı

Mart Ayı Meclis Toplantısının 2. Birleşimine önerge gerginliği damga vurdu. CHP Grubu’nun Silivri Belediyesi tarafından yıkımı gerçekleştirilen Varnalı Konutlarıyla ilgili verdiği soru önergesi karşısında çileden çıkan Volkan Yılmaz, “Yok noter huzurunda sözleşme yapılmışmıymış, yok kat karşılığı ne kadar olacakmış. Bu detaylara grup olarak girerseniz kentsel dönüşüm hamlesinde Silivri’ye çok özür diliyorum ama ihanet edersiniz! Kentsel dönüşüm konusunda Silivri Belediyesini, Silivri Belediyesinin yönetimini, vatandaşla karşı karşıya getirme çabalarına müsaade etmeyeceğim. Bunu aklından geçirenlerle de her yerde hesaplaşacağım!” dedi. CHP Grup Başkan Vekili Süheyl Kırkıcı, “Şeffaflıktan kaçmayın Başkan. Birazcık eleştirilere, önermelere de hazır olun, anlayış gösterin. Bu tür şeyler demokratiklik gereğidir” uyarısında bulunurken, CHP İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Melih Yıldız, “Sorduğumuz sorulara cevap vermek Allah aşkına bu kadar zor mu?” diyerek tepkisini gösterdi. AK Parti İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Celalettin Yazıcı, belediye şirketi SİYTAŞ’ın kurallara göre hareket edeceğini kaydetti. CHP İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Bora Balcıoğlu ise, "ortak akıl" çağrısında bulunarak depremin ve kentsel dönüşümün siyasete alet edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Varnalı Konutları sorusu Volkan Yılmaz'ı kızdırdı
Editör: Yaz Dostum
05 Mart 2021 - 20:58 - Güncelleme: 05 Mart 2021 - 21:11

CHP Grubu’nun Silivri Belediyesi tarafından yıkımı gerçekleştirilen Varnalı Konutlarıyla ilgili verdiği soru önergesi Mart Ayı Meclis Toplantısının 2. Birleşiminde tansiyonu yükseltti.

Tartışma şöyle gelişti:

VOLKAN YILMAZ: KENTSEL DÖNÜŞÜM İŞLERİ İÇİN SİYTAŞ’I KURDUK

Belediye meclisinde kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili sunum yapan Başkan Volkan Yılmaz, konuşması esnasında CHP Grubu’nun Varnalı Konutları ile ilgili verdiği soru önergesine de tepki gösterdi. Yılmaz, şunları söyledi: “Kentsel dönüşüme soluk olmak, Silivri Belediyesi’nin kentsel dönüşümdeki iş ve işlemlerini yürütmesi için Silivri İnşaat Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş. (SİYTAŞ) adında bir şirket kurduk. Ateşe su taşıyan karınca misali yapabildiklerimizin fazlasını yapma adına yola çıktık.

“PARA KAZANMAYI DÜŞÜNEN BİR ŞİRKET DEĞİL”

Riskli bir iş ama biz oy hesabı yapmadan, insan odaklı kentsel dönüşümde aktör olmayı hedefledik. Varnalı Konutlarının yıkımını SİYTAŞ marifetiyle gerçekleştirdik. Beklenen depremin merkez üssü, şiddeti tartışılıyor. Allah aşkına gelin metrekare hesabı yapmalım. Para hesabını ikinci plana alıp, hep beraber el ele verelim. Biz Silivri Belediyesi’nin SİYTAŞ şirketi olarak kentsel dönüşüm faaliyetlerimizden para kazanmayı düşünen bir şirket değil. Biz daha fazla insanın hayatını kurtarmak derdinde değiliz.

“NOTERE, KAT KARŞILIĞINA VS. GİRERSENİZ SİLİVRİ’YE İHANET EDERSİNİZ”

Geçen gün CHP bir soru önergesi verdi. Allah aşkına bakın 68 konutluk, konut da demeyeyim 68 tane tabut, biz burayı kademe kademe yıkmayı planlarken Allah korudu da bir bina komple çöktü. Siyaseti bir kenara bırakalım. Yok noter huzurunda sözleşme yapılmışmıymış, yok kat karşılığı ne kadar olacakmış. Bu detaylara grup olarak girerseniz kentsel dönüşüm hamlesinde Silivri’ye çok özür diliyorum ama ihanet edersiniz! Biz para kazanmayı düşünmüyoruz.

“FİTNE FESAT ÇIKARMAK İSTEYENLERLE HESAPLAŞIRIM”

Müteahhitler yıllardır Varnalı Konutlarıyla görüşüyor. Benden önce de benden sonra da görüştüler. En son kendilerini bu salona toplayıp, hiçbir müteahhitin razı olmayacağı bir rakama Silivri Belediyesi olarak razı olup, bir can kurtaralım niyetiyle yaptığımız hamledir. Bu kentsel dönüşüm hamlesinden bir fitne, bir fesat veya bir ikircikli durum çıkarmaya kimse yeltenmesin. Buna müsaade etmem. Varnalı Konutlarındaki riskli durum ortadan kalktı. Vatandaşlarımızın can kaybıyla ilgili bir endişeleri de yok. Bir söz vermiştik arkadaşlara, sözümüzün arkasında durduk. Bu projeyle Silivri’de kentsel dönüşümü başlatacağız. Ben grubu olan olmayan tüm siyasi partilere aman ha aman kentsel dönüşüm konusunda Silivri Belediyesini, Silivri Belediyesinin yönetimini, vatandaşla karşı karşıya getirme çabalarına girmesine müsaade etmeyeceğim. Bunu aklından geçirenlerle de her yerde hesaplaşacağım. Öyle yağma yok. Silivri Belediyesi tek kuruş para kazanmayı hedeflemiyor, buradan oluşabilecek bir kar varsa bir sonraki projede bir canı daha kurtarmayı hedefliyor. Onun için biz SİYTAŞ’ı önemsiyoruz. Terlemediği yerden mesnetsiz eleştiri yapanlara müsaade etmeyeceğim.”

SÜHEYL KIRKICI: NE ZAMAN BİR ŞEY SORSAK BAŞKAN BEY TEPKİ KOYUYOR

CHP Silivri Belediye Meclis Üyesi ve Grup Başkan Vekili Süheyl Kırkıcı, Başkan Yılmaz’a şöyle karşılık verdi: “Belediye başkanının görevleri vardır, belediye meclis üyelerinin de görevleri vardır. Bunlar birleşirse o kent sağlıklı gelişme gösterir. Bunun için insanlar bizi buraya koydu. Vatandaşlar bizden beklentilerini, sorunlarını buraya taşımamız ve bir çözümle dönmemizi bekler. Ama Başkan bey biz ne zaman bir önerge verip bir şey sorsak, tepki koyuyor. Tepkisi de bir azar niteliğinde. Üslubunuz yakışmıyor. (Volkan Yılmaz araya girdi: Estağfurullah. Öyle bir niyetim olmadı. Öyle bir anlaşılmaya sebep olduysam da özür dilemesini de bilirim. Hiçbir meclis üyemi azarlama gibi bir üslubum olamaz.)

“KENTSEL DÖNÜŞÜME ÖNEM VERİYOR VE ÇALIŞIYORUZ”

Ben öyle anladım. Biz kentsel dönüşüme yaklaşan deprem riskini göz önüne alarak çok fazla önem verdiğimizi daha ilk toplantıdan beri ifade ediyoruz. Hem Büyükşehir’deki görüşmelerimizde hem de sizinle yaptığımız toplantılarda depremle ilgili yapılacak olan her çalışmanın içinde yer almaya çalışıyoruz.

“KOMİSYON TEKLİFİMİZİ REDDETTİNİZ, MANİPÜLE EDEREK FARKLI BİR KOMİSYON KURDUNUZ!”

Hatta sizin yükünüzü hafifletmek adına meclis üyelerinin tümünü içine katan bir Kentsel Dönüşüm Komisyonu kuralım istedik fakat siz bunu reddettiniz. (Volkan Yılmaz araya girdi: Neyi reddettik? Kurulmadı mı komisyon arkadaşlar? Bize ilettiğiniz bir komisyon şeyiniz yok.) Manipüle ederek farklı bir komisyon kurdunuz. Başkan bey, daha önceki meclis oturumlarını izlersiniz. Bizim vermek istediğimiz mesaj ne, sizin getirdiğiniz neydi onu tekrar değerlendirebilirsiniz.

“MECLİSLE KOORDİNELİ ÇALIŞMALISINIZ” 

Ben şimdi biliyorum ki siz bugün bunları belediye meclisinde anlatmasaydınız bunların çoğuna vakıf olmayan bir kitle var. Aslında belediye meclisinin atılan her adımdan haberinin olması gerekiyor. Bu sizin işinize karışmak anlamında değil; katkı sağlamak ve yardımcı olmak olarak görülmesi gerekir.

“VARNALI KONUTLARIYLA İLGİLİ ÇOK MASUM BİR SORU SORDUK AMA TAHAMMÜL EDEMİYORSUNUZ”

Biz kentsel dönüşümle ilgili sahadayız çünkü bir sorumluluk hissediyoruz. Kendi evlerimizde, tanıdıklarımızın, dostlarımızın, hemşerilerimizin yaşadıkları bölgeler de sıkıntılı. Haliyle bununla ilgili dert edinmek zorundayız. Bizde çalışma yapmakla yükümlüyüz ve yapıyoruz. Bize gelen her bilgi, her belgenin ardından “hemen bunun siyasetini yapalım” tarzıyla hareket etmedik bugüne kadar. Size Varnalı Konutlarıyla alakalı sorduğumuz soru çok masum bir soru. Herhangi bir vatandaşın sorabileceği bir soru. Duyduğumuz şeylere inansak başka türlü bir meclis oturumu oluşur. Biz böyle bir yönteme hiç girmedik, yine girmiyoruz. Ne aşamadasınız, hangi yöntemleri izlediniz, yolun içine girdiniz mi diye bu kadar masum bir şey soruyoruz, buna bile tahammül etmiyorsunuz. Doğru bir yöntem izlemiyorsunuz Başkan. (Volkan Yılmaz araya girdi: Bence sizin yönteminiz doğru değil.)

“ŞEFFAFLIK SİZDEN BAŞLARSA, YAĞMA DA OLMAZ”

Bazı kavramlar kullanıyorsunuz hararetli konuşmanızın içinde. Yağma diyorsunuz. Bizde yağma olmaz, bizim sorduğumuz sorunun içinde siz kendi alanınıza bakacaksınız, yağmanın nerede olduğunu herkes görmüyor mu? (Volkan Yılmaz araya girdi: Silivri’de yaşayan herkes gördü, görmeye devam edecek. Ben anlatmaktan yoruldum.) Bizde aynı şeyi söylüyoruz; yağma olmasın, şeffaf olsun diye, sizin kafanızdaki bilgiler, sizin yanınızdaki arkadaşlarınızca da bilinmesi, Silivri Belediye Meclisine oturtulan her Meclis Üyesinin de kafasında da yer alması çok önemli. O zaman yağma olmaz işte Başkan. Şeffaflıktan kaçmayacağız Başkan. (Volkan Yılmaz araya girdi: Yağmayı ne anladınız? Yağmayı orada mecazi anlamda kullandım. Böyle konuşmanıza müsaade etmem anlamında söyledim. Söylemek istemiyorum da daha önce yapılan yapma gibi bir yağma değil yani.) Bende mecazi anlamda kullanıyorum. Yağma olmaması için herkesin şeffaf olmasını özellikle sizden başlayan bir şeffaflıkla Silivri kamuoyuna yansımasını sağlamak zorundasınız, yağma olmaması için. (Volkan Yılmaz araya girdi: Valla hayretle izliyorum.) Kentsel dönüşümün nasıl yağmalarla bugüne kadar tıkanıklıklarla geldiğini biliyoruz. Biz size bunu yaşanmasın diye dert ediyoruz, size olumlu yaklaşıyoruz.

“BİRAZ DEMOKRAT OLUN”

Verdiğimiz önergede eleştiri bile yok, vallahi ilginçsiniz yani. Birazcık da eleştirilere, önermelere de hazır olun, anlayış gösterin. Bu tür şeyler demokratiklik gereğidir. Demokrat bir Belediye Başkanının böyle davranması lazım. Bize aslında bu sorumlu önergeyi verdiğimiz için teşekkür etmenizi beklerdim ben sizden. Alışmışsınız başka türlü kavgalarla, başka türlü önergelerle yürütülmesine demek ki böyle bir yaklaşım gelince şaşırıyorsunuz.”

VOLKAN YILMAZ: MHP’NİN GELENEĞİNDE YAĞMA YOK

CHP Silivri Belediye Meclis Üyesi ve Grup Başkan Vekili Süheyl Kırkıcı’nın konuşmasının ardından Başkan Yılmaz, “Söylediklerimi Silivri’de yaşayan herkes net olarak anladı ama sizin anlamadığınız hala ortada. MHP’nin geleneğinde yağma diye bir şey yok ama yağma kelimesinden siz niye rahatsız oldunuz, ne çıkardınız bilmiyorum. Bu kentsel dönüşüm hamlesinde ucuz siyasetlere, ucuz laflara üzerinize alındıysanız bilemeyeceğim öyle yağma yok müsaade etmeyeceğim dedim” şeklinde konuştu.

Volkan Yılmaz ile Süheyl Kırkıcı arasındaki polemik karşılıklı cevaplarla uzun süre devam etti. Tüm detayları https://www.youtube.com/watch?v=sVbVb05wt_s adresinden izleyebilirsiniz.

MELİH YILDIZ: BİR SAATTEN VERİ CEVAP VERMEK YERİNE BİN BİR TÜRLÜ HİKAYE ANLATTINIZ

CHP İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Melih Yıldız, gergin diyalog arasında devreye girdi. Yıldız, “Sorduğumuz sorulara cevap vermek Allah aşkına bu kadar zor mu? Çok mu zor soru sorduk?” diye sordu. Başkan Yılmaz, “Zaten cevap vereceğiz” dedi. Melih Yıldız, “E madem vereceksiniz bir saatten beri bin bir türlü hikaye anlattınız” şeklinde karşılık verdi. Volkan Yılmaz, “Bu bakış açısıyla Silivri’yi bir yere taşıyamayız” derken, CHP’li Yıldız bu ithamı, “Esas kentsel dönüşüm sürecinde bu kadar şeffaflıktan uzak hareket ederseniz bence bu konuyu bir yere vardıramayız. Bizim sorduğumuz sorular gayet şeffaf, sizden de şeffaf şekilde cevap istiyoruz” sözleriyle karşıladı.

CELALETTİN YAZICI: SİYTAŞ, KURAL NEYSE ONA GÖRE YAPACAK

AK Parti İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Celalettin Yazıcı da konuya dahil oldu. Yazıcı, “Deprem konuşuyoruz haliyle bende grubumuz adına görüşlerimizi sunmak istiyorum. Bu dediğiniz ruhsatların noter sözleşmesi yapılıp yapılmaması konusu zaten ruhsat alınırken yapılacak prosedürlerdir. SİYTAŞ da normal özel sektör gibi yapım işleri yönetmeliğine tabi bir firma. Kural neyse ona göre yapacak. Ruhsatsız yapması da sanırım müsait değil ama bence burada deprem konuşurken gerilecek bir şey değildi diye düşünüyorum” diye konuştu.

BORA BALCIOĞLU: KENTSEL DÖNÜŞÜM TEK BAŞINA ÇÖZÜLECEK BİR MESELE DEĞİL

CHP İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Bora Balcıoğlu, konuyu noktalayan isim oldu. “Deprem işi siyasi bir konu değil, siyaset üstü bir konu” diyen Balcıoğlu, “Burada kimse siyasi hesap yapmıyor. Verdiğimiz önergenin ne anlama geldiğini biliyoruz, oradan bir siyasi nemalanmanın peşinde değiliz. Deprem telafisi olmayan canların meselesi. Allah’ın en yüce projesi insandır. Bunu bildiğimiz için kentsel dönüşümün ortak akılla, doğru planlamayla yapılması gerektiğini dile getiriyoruz. O yüzden tek başına çözülecek bir mesele değil. O noktada biz siyasi bir hesap yapmıyoruz, önceliğimiz insan” şeklinde konuştu.

- VARNALI KONUTLARIYLA İLGİLİ SORU ÖNERGESİ NEYDİ? -

CHP Silivri Meclis Grubu’nun Pazartesi günü yapılan oturumda yıkımı gerçekleştirilen Varnalı Konutları ile ilgili verdiği, mecliste gerginlik yaratan soru önergesi şuydu;

“Kamuoyunda Varnalı Konutları olarak bilinen Silivri ilçesi, Alibey Mahallesi, 56 ada, 16 parsel sayılı arsa üzerinde bulunan binalarda kentsel dönüşüm uygulamasına başlanacağı açıklanmış. Yıkımın yapıldığını basına yansıyan haberlerden öğrenmiş olduk. Söz konusu yerle ilgili olarak;

1.Arsa hissedarlarıyla belediyemiz arsası arasında kat karşılığı sözleşmesi anlaşmaya bağlanıp noter huzurunda yapılmış mıdır?

2.Kat karşılığı sözleşmesinde arsa sahipleri ve belediyemiz açısından şartları ve müeyyideleri nelerdir?

3.Projeleri onaylanıp ruhsat alınmış mıdır? Ruhsat alınmış ise inşaatın başlangıcı ve bitiş tarihi ne zaman olacak, ruhsat alınmadı ise henüz bu sürecin başlayacağı ile ilgili bir tarih belirlenmiş midir?

4.İnşatı belediyemiz tarafından kurulan şirket (SİYTAŞ) tarafından mı yoksa başka bir taşeron firma üzerinden mi yapılacaktır? Başka bir taşeron üzerinden yapılacaksa firma hangi yöntemle belirlenecektir?

Bu bilgilerin tarafımıza yazılı olarak verilmesini saygılarımızla arz ederiz. CHP Silivri Meclis Grubu.”


Haber : Batuhan GÜÇLÜ


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum