Hazal Başaran

Hazal Başaran


Değirmenköylü esnaflarımızın mağduriyeti ne olacak?

24 Nisan 2023 - 21:52 - Güncelleme: 24 Nisan 2023 - 22:28

**
Silivri Belediyesi, Değirmenköy Mahallesi’ndeki bir grup sanayi esnaflarından iş yerlerini boşaltmasını istemişti. İsterseniz konuyu bir hatırlayalım.

Silivri Belediyesi, esnaflarımızın senelerdir hizmet verdiği söz konusu yeri, Avrupa Yakası Milli Emlak Daire Başkanlığından “Küçük Sanayi Alanı” olarak yapılmak üzere 05.01.2023 tarihinde alıyor.

Çok beklemeden 07.02.2023 tarihinde yaklaşık 20 esnafa dükkanları boşaltması için tebligat gönderiyor.

Tebligatta ‘fuzuli işgalci” olarak tanımlanan esnafların 30 Nisan'da dükkanlarını tahliye etmesini, tahliyenin Kaymakamlıkça yapılacağını, tahliye için her türlü yasal yollara başvurulacağını, taşınmazların kendilerine teslim edilmemesi sebebiyle doğacak tüm zararların yine Silivri Belediyesi’nce esnaflardan tahsil edileceğinin bilgisini bir kez daha vermiş olalım.

**

Kışın ortasında tabi caizse kapı dışarı edilmek istenen esnaflarımız, ne kadar görüşme talep etseler de bir türlü Başkan Volkan Yılmaz’a ulaşamıyorlar. Neredeyse 1 ayı bulan bir süre bu.

Bu tatsız konuyu önce Suat Sevaz’ın dillendirmesi akabinde bizlerin gündeme taşımasının ardından oluşan kamuoyu baskısı ile ulaşılamayan Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, yazılarımızın ardından hemen ertesi güne esnaflarımıza randevu verdi. Ancak araya giren cenaze vs. gibi gerekçelerden dolayı bu görüşme o gün yapılamadı ve ertelendi.

Akabinde gecikmeli de olsa Volkan Yılmaz ile Değirmenköylü emektar esnaflarımız nihayet bir araya gelebildi. Tarihi not düşelim 06.03.2023.

Görüşmede;

Volkan Yılmaz’ın savunması, “Bu yeri ben almasaydım başkası alacaktı” minvalinde oldu, esnaflarımız da, “Madem aldınız, başımızda olan sizsiniz, bize bir yol gösterin” diyerek ekmek teknelerine sahip çıkmaya çalıştı.

Başkan Yılmaz’ın, Değirmenköylü esnaflarımıza sunduğu tek bir çözüm yolu oldu.

Mezarlığın karşısındaki bir mevkiyi işaret etti. Esnafların ticari açıdan hiçbir şekilde elverişli bulmamasından dolayı açıkçası pek sıcak bakmadığı bir öneri olmakla birlikte yine esnaflarımızı asıl kaygılandıran ve üzen nokta, bunun da “geçici” bir çözüm olması.

Esnaf sanayi alanı içinde kalmadıktan sonra bu çözüm yolunun bir anlamı kalmıyor gerçekten de…

Bir sonuç çıkmayınca;

Bu görüşmenin hemen ertesi haftasına ikinci bir görüşmede karar kılındı ancak Başkan Volkan Yılmaz’a yine ulaşılamıyor.

Bakın bugün tarih 24.04.2023. Bugüne kadar ikinci görüşme gerçekleşemedi.

Muhtar ne zaman arasa… Başkan Yardımcısı Harun Akkan’ın işleri varmış. Esnaf ne zaman arasa… Volkan Yılmaz, Hatay’da, iftar programlarında. En son yine aradıklarında Bursa yollarındaymış Volkan Yılmaz işte…
 
İşin özü esnaf ne yapacağını bilmiyor. Onca emek, onca alın teri, onca çalışan, onca aile… Belirsizliğin, huzursuzluğun içinde karşılarında bir muhatap bulamadan öylece bekliyorlar.

**
Esnafların “fuzuli işgalcisiniz” diye yaftalandığı o tebligatla ilgili de Volkan Yılmaz’ın, “Göndermek zorundaydık. Nisan’da değil ama kendinizi Temmuz, Ağustos’ta dükkanlardan çıkmaya hazırlayın” tarzda konuştuğunu da söylemeliyim…

“Küçük Sanayi Alanı” yapılmak amacıyla alınan bu yeri Silivri Belediyesi kendi özkaynakları ile yapamıyor. Daha doğrusu yapmayı tercih etmek istemiyor diyelim.

“Yap-İşlet-Devret” modeli ile bu yerin özelleştirmesi planlanıyor.

Dükkanları boşaltması istenen esnaflarımızın işyerlerinden değil de aynı yerde bulunan “belediyeye ait” dükkandan karot alındı bu süreçte…  : ) Tahliye için çok hızlı gerekli aksiyonlar alınıyor anlayacağınız.

Görüşmeyle ilgili detaylara daha fazla girmeyeceğim.

Silivri Belediyesi'nin mal sahibi olsa da yerel yönetim anlayışı gereğince kamu menfaatini öncelemesini, esnaflarımızın mağduriyetinin bir an önce ortak paydada giderilmesini ümit ediyorum... 


İkinci görüşme bile bir türlü yapılamazken benim bu isteğim biraz fazla kaçıyor ama işte bir umut ne yapalım...


Konunun takibindeyim. Kalın sağlıcakla...

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar