Hazal Başaran

Hazal Başaran


Harun Akkan'ın Ercan Çalışkan'a raconu, neyin sancısı?

22 Ocak 2022 - 22:15 - Güncelleme: 05 Aralık 2022 - 23:27

**
Silivri Sanayi Sitesi’nde esnafımızın huzurunu kaçıran bir konudan bahsedeceğim sizlere…


Ülke olarak böylesine zor bir dönemden geçtiğimiz süreçte Silivri Belediyesi, encümen yoluyla Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi’ne kiraladığı yerleri geri alarak kendisi kiraya vermek istiyor.

“Silivri Belediyesi’nin yasal hakkıdır” diyebilirsiniz bana. Anlatacağım…

Sanayi içinde faaliyet gösteren Anaokulu’nun sağ tarafında kalan depolama alanı üzerinde hizmet veren 9 adet işyeri, söz konusu olan.

Bahsi geçen bu yer, Özcan Işıklar’ın Başkanlık döneminde Silivri Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi’ne Encümen kararı ile kiralandı. Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi de açık depolama alanı olarak dizayn ettiği bu yeri, sanayi içinde faaliyet gösteren ve malları geniş yer kaplayan esnaflara kiralayarak gelir sağlamaya başladı. Bunun karşılığında da Silivri Belediyesi’ne kira ödüyorlar, belirtmekte fayda var.

2014’ten bu yana çark böyle işlerken şimdi ne oldu da “Orasını boşalttıracağım, kiraya vereceğiz, Silivri’ye mal edeceğiz” deniyor? Neyin faturası kendi halindeki esnafımıza kesilmek isteniyor?

**
Geçenlerde bu konuyla ilgili Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın yardımcısı Harun Akkan ile Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Başkanı Ercan Çalışkan arasında çok çirkin bir hadise cereyan etti.

Silivri kulislerini kaynatan bu hususta;

Harun Akkan, “Orasını boşalttıracağım, kiraya vereceğiz, bu geliri Silivri’ye mal edeceğiz” diye diretiyor.

Burada şunu söylemeden geçemeyeceğim; daha geçtiğimiz günlerde Volkan Yılmaz yaptığı basın toplantısında, 500 dönüm arazinin kavun ve bamya üreticilerine “bedelsiz” tahsis edildiğini söyledi. Bu akıl oynatır büyüklükteki 500 dönüm yer de Silivri’de yaşayan herkesin hakkı değil mi? Neden 7’den 70’e her kesimden yurttaşımızın faydalanabileceği projeler üretmek yerine birkaç üreticiye veriyorsunuz? Öyle bakarsanız Silivri sanayisi de 1200’den fazla esnafımızın ekmeğini kazanmaya çalıştığı bir yer.

Yeşil alanlar ortak kullanım alanlarıdır. Yeşil alan olarak terk eden kişinin rızası olmadan başkasına da verilemez. Silivri Belediyesi bu konuda inada bindirecekse sanayi esnafının temsilcisi Ercan Çalışkan’a bir şey yaptırmaz ama Ercan Çalışkan yerine burayı X kişiye kiraya da veremez. Yeşil alan olarak bırakılır.

Nitekim Ercan Çalışkan, esnafın kendisini temsilci kılmasının verdiği sorumluluk duygusuyla aynı zamanda “kira kontratından aldığı yetki” ile de Harun Akkan’a buna müsaade etmeyeceğini söyleyerek karşı duruş sergiliyor. Akkan’ın tepesi işte burada atıyor.

“Görüşme bitmiştir, benim işlerim var; hadi şimdi git beni Başkanına (Volkan Yılmaz) şikayet et!” diyerek kapıyı gösteriyor Ercan Çalışkan’a…

Ercan Çalışkan’ı tanıyanlar bilir; son derece sakin ve anlaşması kolay biridir. Anlaşılan Harun Akkan da bir o kadar öfke kontrolü olmayan biri ki, diyalog kurmaktan kaçıp  misafirini kovmayı tercih ediyor. Esnafımızın temsilcisine yapılan bu ayıbı kamuoyunun takdirine bırakıyorum.

**
Belli ki Harun Akkan, 2014’te imzalanan kira kontratından da, bir itiraz olmadığı sürece sözleşmenin otomatik olarak uzadığından da bihaber.

Bu noktada sormak istiyorum;

1-Her yer bitti de, neden devede kulak denilecek düzeydeki bu gelire göz konuluyor?

2-Salgın sürecinde iş yapamaz duruma gelen esnafımız belini doğrultamamışken, bir de üstüne işinden gücünden etmek hangi vicdana sığar? Silivri Belediyesi oradaki üç beş esnafımızın kirasına mı kaldı?

3-Özcan Işıklar zamanında her ay vezneden ödeme yapabilen Sanayi Sitesi Yönetimine artık neden makbuz çıkmıyor? Ya da şöyle ifade edeyim; kira sözleşmesi neden son 2 yıldır yenilenmiyor, sümen altında bekletiliyor?

**
Bu olaylı görüşme sonrası söz konusu esnaflarımıza “Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifine ne kadar kira ödüyorsunuz?”, “Kesilen makbuzla, alınan para aynı mı?” şeklinde yoklama çekildiği duyumlarımı da inanmak istemeyerek buraya not düşmek istiyorum. 

Zamanında insanlar borçla harçla, krediyle en önemlisi alın teri dökerek bu yerleri alıp dükkan yapmışlar. Yeşil alanlar belediyeye terk edilmiş doğrudur ama bu yeşil alanların üst kullanım hakkı da sanayi esnafımızındır. 

**
Harun Akkan’ın Ercan Çalışkan’a bir özür borcu olduğu aşikar. Tabi esnaflarımızın da rahat bir nefes almaya ihtiyacı var. Umarım bu dosya daha fazla sürümcemede bırakılmaz ve çö
züme kavuşturulur. Zaman esnafa köstek değil, destek olma zamanıdır... 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar