Yılmaz'dan Ankara'da Yapılan TBB Meclis Toplantısında Siyasetçilere Sağduyu Çağrısı

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) 2022 yılı Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı, Ankara’daki hizmet binasında düzenlendi. 2 dönemdir TBB çatısı altında daimi encümenlik yapan Başkan Volkan Yılmaz da toplantıya iştirak etti. Yılmaz, burada kaydettiği konuşmasında, “Genel siyasetteki kutuplaşma dilini, çatışma dilini, protesto dilini ne olur Türkiye Belediyeler Birliği çatısı altına sokmayalım arkadaşlar”  sözleriyle sağduyu ricasında bulundu.

Yılmaz'dan Ankara'da Yapılan TBB Meclis Toplantısında Siyasetçilere Sağduyu Çağrısı
Editör: Yaz Dostum
17 Mayıs 2022 - 23:05 - Güncelleme: 17 Mayıs 2022 - 23:09
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) 2022 yılı Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı, Ankara’daki hizmet binasında düzenlendi. Toplantının açılış konuşmalarını TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkan V. Prof. Dr. Şükrü Karatepe ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yaptı.

Başkan Şahin açılış konuşmasında kalkınmanın ve demokrasinin yerelde başladığına vurgu yaptı. Şahin, “Demokrasinin beşiği olan yerel kalkınma bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli mekanizmasıdır.” dedi. Zor bir dönemden geçildiğini söyleyen Şahin, “Zoru kolaylaştırmanın yolu bir araya daha çok gelmek, ortak sorunlara ortak çözümler üretmektir.” diyerek Meclis toplantısına katılan belediye başkanları ve belediye meclis üyelerine teşekkür etti. Birlik çatısı altında bütün partilerin olduğunu söyleyen Şahin, bunun demokrasinin bir zenginliği olduğunu vurguladı ve bu zenginliğin sorun çözmede kullanıldığında büyük bir güç olduğunu belirtti.

Şükrü Karatepe konuşmasında Türkiye’de belediyeciliğin 150 yıllık bir müessese olduğunu ve artık yerleşmiş bir anlayışın olduğunu söyledi. Belediyelerin şartlara çok çabuk uyum sağladığının altını çizen Karatepe, “Belediyelerimiz, özellikle pandemi döneminde dünyanın bütün şehirlerine örnek olacak kendilerine has hizmetler icat ettiler.” dedi ve bu çalışmaların derlenerek kitap haline getirildiğini, Cumhurbaşkanına da sunulduğunu aktardı. Yeşil dönüşüm programı ile birlikte enerji konularında uygulanması planlanan projelerde belediyelere de çok yükümlülük düştüğünü söyleyen Karatepe, sıfır atık projesiyle Türkiye’nin dünyaya örnek olduğunu ve birçok yabancı belediyenin bu sistemi öğrenmek için ülkemize geldiğini belirtti.

Bakan Bozdağ ise; belediyelerle ilgili bugüne kadar yapılan yasal değişikliklerden bahsetti ve Belediye Meclislerinin güçlendirildiğini belirtti. Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile de büyükşehir belediyelerinin daha güçlü ve kudretli bir yapıya kavuşturulduğunu vurgulayan Bozdağ, diğer il ve ilçe, belde belediye başkanlarının hukuki anlamda görev ve yetkilerini artıran, onlara güvenen anlayışın 2005'te yeni Belediye Kanunu ile yürürlüğe konulduğu dile getirdi.

Türkiye'de 2005 yılına kadar herhangi bir bakanlıkla, herhangi bir genel müdürlükle doğrudan yazışamayan bir belediye başkanı profili olduğunu ifade eden Bozdağ, şöyle konuştu:

"Bütçesinin kesin hesabını onaylayamayan bir belediye vardı. Meclis kararı, kaymakam ya da vali onaylamazsa yürürlüğe giremeyen bir belediyecilik vardı. Halk sizi seçse kıymeti ne, seçmese kıymeti ne? Sonuçta yine merkezi hükümetin temsilcileri ne derse o oluyor. Onlar onay verirse yol alıyorsunuz, onlar onay vermezse yol alamıyorsunuz. O nedenle yerel yönetimleri güçlendiren, onlara yeni yetkiler, görevler, haklar, demokratikleşme ve seçildikleri halkın iradesini en üst düzeyde temsil etme noktasında güvenen yasal düzenlemeleri bir bir hayata geçirdik."

Bekir Bozdağ, belediyeleri güçlendiren adımları desteklediklerini, belediye başkanlarının isteklerinin kendileri için emir olduğunu kaydetti.

Covid-19 salgını sürecinde belediyelerin önemli çalışmalar yaptığını ifade eden Bozdağ, sokağa çıkma yasağının bulunduğu dönemlerde belediyelerin ihtiyaç sahiplerini gözettiğini söyledi.

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ise yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Bu birliklerdeki birliktelik siyasi mülahazalara kurban edilmeyecek kadar kıymetli birlikteliklerdir. Bugün iktidarda AK Parti iktidarı var, ondan önce farklı partiler oldu ama bu birliktelikler hep devam etti, devam da edecek. Onun için ben siyasette rekabetin çok doğal ve keyifli olduğunu ama her türlü değerimizin siyasetteki rekabete kurban edilmemesi gerektiğini düşünen bir kardeşinizim. Ben MHP’li bir belediyeyim. Burası hükümet yetkililerin bizlere, sizlere üst perdeden siyaset dersi vereceği arenalar değil. Tabi ki yaptıklarını, hükümetin icraatlarını anlatmak durumundalar ama… Yeni bir siyasi tartışma açmamak ve kimseyi kırmamak için sözlerimi dikkatli seçmek istiyorum. Bakın son günlerde toplumsal çatışmaya neden olacak bir takım eylemlerin ve protestoların bu birliğin çatısı altına yansımaması gerektiğini düşünüyorum. Burada faaliyet raporuna ret oyu vermeyi gerektiren bir siyasi kararın alınmaması gerektiğini düşünüyorum. Tabi ki özgür iradenizle karar vereceksiniz ama ben CHP’li encümen üyelerinin içine bu ret kararının sinmediğini de biliyorum. Şu an ki siyaset dilindeki kutuplaşmanın bu birliğin çatısı altına girmemesi gerektiğini düşünüyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından TBB’nin düzenlendiği Gıdanı Koru, Yeşil Şehirler ve Çocuk Dostu Şehirler Fikir ve Proje yarışmalarında ödül alan belediyelere ödülleri takdim edildi. Ödül töreni sonrası TBB Genel Sekreter V. Halil İbrahim Azak 2021 yılı Faaliyet Raporu hakkında Meclise bilgi aktardı ve Meclis gündemine geçildi. Gündemdeki konular görüşülerek karara bağlandı. Son olarak yapılan seçimle birlikte mevcut Birlik encümeni yeniden seçildi.




YORUMLAR

  • 0 Yorum