"750 Elemanla Silivri'den Türkiye'nin Birçok Yerine Hizmet Veriyoruz"

İş Dünyası programına konuk olan Rumeli Koruma ve Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şenkul, “Hizmet sektöründe iki adet firmamız var. Bunların birinin faaliyet alanı koruma ve güvenlik hizmetleri. Diğerinin ise servis taşımacılığı, temizlik hizmeti, yardımcı üretim işçiliği, bina tesis yönetim hizmetlerini bünyesinde barındıran servis grup hizmetidir. Her iki şirketimiz de 1 Mart 2015 yılından beri faaliyette olup, 750 elemanla hizmet veriyoruz” diye konuştu.

"750 Elemanla Silivri'den Türkiye'nin Birçok Yerine Hizmet Veriyoruz"
Editör: Yaz Dostum
26 Mayıs 2020 - 22:07 - Güncelleme: 26 Mayıs 2020 - 22:32
 
Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği ile Küpe FM ortaklığında yayımlanan İş Dünyası’nın yeni konuğu Rumeli Koruma ve Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şenkul oldu. Bölgemiz iş insanı; 26 Mayıs Salı günü, bugün, saat 09.30’da Küpe FM’de yayınlanan programda dinleyicilerle Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlendiği koruma ve güvenlik, servis taşımacılığı, temizlik, yardımcı üretim işçiliği, bina tesis yönetim hizmetleri sunan şirketler hakkında bilgiler verdi. Şenkul; kuruluş öyküsünden başladı, salgın sürecinde hayata geçirilen tedbirlerden alışveriş merkezlerinde alınması gereken entegre güvenlik çözümlerine ve hizmet anlayışlarına kadar pek çok konuya değindi. Ayrıca silahlı ve silahsız olmak üzere iki çeşit özel güvenlikçi olduğunu söyleyen Şenkul, bu ikisi için de aranan şartları açıkladı.

Ziya Şenkul, radyo programcısı Turhan Alyakut'un sorularını şöyle yanıtladı:

“BAYRAM SEYRAN DEMEDEN 7/24 GÖREVDEYİZ”

Turhan ALYAKUT: Öncelikle iyi bayramlar. Bayramınız nasıl geçiyor?

Ziya ŞENKUL: Özel güvenlik sektörü olmamız sebebiyle açıkçası 7/24 görevimize devam ediyoruz. Malum salgın sebebiyle de kendimize ve elemanlarımıza dikkat ediyoruz. Dikkatli bir şekilde hizmetlerimizi yürütmeye çalışıyoruz.

“2015’TEN BU YANA GÜVENLİK, SERVİS TAŞIMACILIĞI, TEMİZLİK HİZMETİ, YARDIMCI ÜRETİM İŞÇİLİĞİ, BİNA TESİS YÖNETİM HİZMETLERİ VERİYORUZ”

Turhan ALYAKUT: Rumeli Güvenlik’le ilgili bilgi alarak başlayalım sohbetimize. Ne zaman kuruldu? Ne tür hizmetler veriyorsunuz? Kaç kişi hizmet veriyorsunuz?

Ziya ŞENKUL: Öncelikle yönetim kurulu üyesi olduğum Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği ve Küpe FM’e bu fırsatı bize verdikleri için teşekkür ediyorum. Ayrıca Ramazan Bayramı olması sebebiyle de tüm İslam aleminin Ramazan Bayramı’nı kutlarım. Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlendiğim hizmet sektöründe iki adet firmamız var. Bunların birinin faaliyet alanı koruma ve güvenlik hizmetleri. Diğerinin ise servis taşımacılığı, temizlik hizmeti, yardımcı üretim işçiliği, bina tesis yönetim hizmetlerini bünyesinde barındıran servis grup hizmetidir. Her iki şirketimiz de 1 Mart 2015 yılından beri faaliyette olup, 750 elemanla hizmet veriyoruz.

“TÜRKİYE’NİN BİRÇOK YERİNE HİZMET VERİYORUZ”

Turhan ALYAKUT: Hangi bölgelere hizmet veriyorsunuz? Sadece Silivri’ye değil sanırım…

Ziya ŞENKUL: Şirketimizin kuruluş yeri Silivri ama Türkiye’nin birçok yerine hizmet verebiliyoruz. İstanbul’un her bölgesine; Tekirdağ, Kırklareli, Edirne’ye kadar birçok yere hizmet veriyoruz.

“HİZMETLERİMİZ MÜŞTERİ TALEBİNE GÖRE DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR”

Turhan ALYAKUT: Hizmet verdiğiniz binalarda ve tesislerde, faaliyet gösterdiğiniz alanlardaki her hizmeti üstleniyor musunuz yoksa müşterinin talebine göre değişiyor mu verdiğiniz hizmetler?

Ziya ŞENKUL: Fabrikanın güvenliğini, seviş taşımacılığını ve yardımcı üretim işçiliğini bir arada yaptığımız firmalar olduğu gibi başka bir firmanın sadece güvenliğini, temizliğini ya da yardımcı üretim işçiliğini de üstlenmekteyiz. Sadece fabrikalarda değil, sitelere de hizmet vermekteyiz. Müşterilerimizin talebine göre hizmetlerimiz değişkenlik göstermektedir.

“PERSONELİN HATA YAPMA OLASILIĞINI AZALTMAK İÇİN UZUN SAATLER ÇALIŞTIRMIYORUZ"

Turhan ALYAKUT:
Siz insan sirkülasyonunun fazla olduğu yerlerde hizmet veriyorsunuz birçok yerde. Buralarda güvenlik yönetimini nasıl sağlıyorsunuz?

Ziya ŞENKUL: İnsan sirkülasyonunun fazla olduğu yerlerde genellikle güvenlik personelinin hata yapma olasılığı maksimum düzeye ulaşmaktadır. Buradaki personel odaklı hataları minimuma indirmek adına teknolojinin sağladığı imkanlardan da yararlanarak elektronik güvenlik sistemleriyle destekliyoruz. Bu alanda çalışan personellerimizin dikkatli olması adına vardiyaları daha kısa tutuyoruz, vardiya süresi içinde her iki saatte bir 15 dakikalık bir paydosla personelin verimliliğini artırmayı hedefliyoruz.

“ALIŞVERİŞ MERKEZİNİN GÜVENLİĞİ İÇİN ÖLÜ ALAN BIRAKILMAMALI”

Turhan ALYAKUT: Alışveriş merkezlerinde insanlar hem özgür biçimde dolaşmak istiyor hem de güven içerisinde olmak istiyorlar. Peki güvenlik personelleri bu mekanlarda hangi noktada görev alıyor? Sadece girişlerde x-ray cihazlarının olduğu yerde mi görev alıyorlar yoksa bizim görmediğimiz resmi üniformalı olmayan güvenlik personelleri de bu tür yerlerde görev alıyor mu?

Ziya ŞENKUL: Birçok alanda güvenlik personelleri görev alıyor. Belli bir alanın güvenliğini sağlıyorsanız sistemi ya içerden dışarıya, ya dışardan içeriye kurmalısınız ki hatayı aza indiresiniz. Ölü alanlar kalmamalı. Örneğin güvenlik personelinin görev alanlarının sınırlarından başlayarak ilk müşteriyle temas edilen yerden, risk oluşturacak araçların kapalı otoparka alınmasından suç unsurları taşıyan ateşli, kesici, delici aletlerin alışveriş merkezi içerisine sokulmaması, içeriye giren müşterilerin şüpheli hal ve hareketlerini cc-tv yani kamera odalarından ortak kullanım alanlarının personeller tarafından sürekli takip edilmesi gerekmektedir. Alışveriş merkezlerinde mağazaların içindeki güvenlikler ayrıca detaylandırılmalıdır.

“GÜVENLİK PERSONELİNİN OLAYA MÜDAHALESİ TEHLİKENİN BOYUTUNA GÖRE DEĞİŞİR”

Turhan ALYAKUT: Olası bir tehlike anında güvenlik personeliniz olaya ya da kişiye nasıl müdahale ediyor?

Ziya ŞENKUL: Personelin müdahalesi tehlikenin cinsine, boyutuna göre değişiklik gösterir tabi. Örneğin bir hırsızlık olayındaki hareket tarzıyla yangın olayındaki hareket tarzı farklıdır. Önemli olan personelin yaşayabileceği her türlü olay senaryolaştırılmalı, bunu göz önünde bulundurmalı ve personel buna göre eğitilmelidir.

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ OLMA ŞARTLARI
 
Turhan ALYAKUT: Bu eğitimleri siz veriyor musunuz yoksa eğitilmiş personellerle mi çalışıyorsunuz? Ne tür eğitimlerin olması gerekiyor personelde?

Ziya ŞENKUL: Öncelikle güvenlik personeli olmak için gereken şartlardan bahsetmek isterim. Silahsız özel güvenlik olmak için 18 yaşını doldurmalı ve minimum ortaokul mezunu olmalı. Ortaokul mezunu personelin 100 saatlik özel güvenlik eğitimini başarıyla tamamlaması aranmaktadır. Silahlı özel güvenlik olmak için en az 21 yaş ve lise mezunu olması gerekmektedir. Bu personeller de 120 saatlik temel eğitimi başarıyla tamamlamalı, İçişleri Bakanlığının açmış olduğu sınavlardan da yeterli puanı alma şartı aranır. Bütün adaylar teorik dersler kapsamında x-ray cihazları, el dedektörleri, kapı tipi dedektör, telsiz ve cc-tv gibi teknolojik cihazların eğitimini almaktadır. Silahlı özel güvenlik olacaklar için sınıf ortamında silah bilgisi ve atış poligonlarında atış eğitimi veriliyor. Temel ders olarak özel güvenlik hukuku, güvenlik tedbirleri, yangın bilgisi, kişi koruma, genel kolluk ilişkileri, etkili iletişim, uyuşturucu madde bilgisi, temel ilkyardım, güvenlik sistemleri ve cihazları, kalabalık yönetme eğitimleri verilmektedir. Yani özel güvenlik olan bir personel bu eğitimleri alarak hazır geliyor. Biz ne yapıyoruz? İşi ve iş yerinin beklentisini anlatmak adına personele oryanstasyon eğitimi veriyoruz. Beraberinde de yasa gereği iş sağlığı iş güvenliği kapsamında eğitimlerimizi vermekteyiz.

“PERSONELLERİMİZİ NEREDE OLURLARSA OLSUNLAR 7/24 KONTROL EDİYORUZ”

Turhan ALYAKUT: Zaman içerisinde yeni durumlar için de eğitim veriliyor mu? Şöyle örnekleyim; bu yaşadığımız salgın sürecinde daha önce uygulanmayan yöntemler yapılıyor. Örneğin bir fabrika ya da alışveriş merkezinin içine girenlerin hem hijyen kurallarına dikkat etmeleri için kontrol yapılıyor hem de ateş kontrolü yapılıyor. Bu yeni durumlara karşı ya da periyodik olarak hizmet içi eğitimleriniz de oluyor mu?

Ziya ŞENKUL: Tabi. Zamana ve değişen şartlara göre hem hizmet kalitesini artırmak hem de personel kaynaklı hataları minimuma indirmek amacıyla özellikle işyerlerinin beklentisini karşılayacak personelleri seçiyoruz. Yani bir alışveriş merkezinde farklı, bir fabrikada farklı, bir hastanede farklı vasıfları olan elemanlar seçiyoruz. Covid-19 sebebiyle birçok firmaya kapıda ateş ölçümü, dezenfektan uygulanması, maskelerin takılması, sosyal mesafenin korunmasıyla alakalı eğitimler vermekteyiz. Ayrıca teknolojik yatırımlar yapıyoruz, android tabanlı cihazlara yüklemiş olduğumuz yazılımlarla İstanbul’un Anadolu yakasında hizmet ettiğimiz bir firmadaki personel ile Edirne’deki personelimizi Silivri’den 7/24 takip ediyoruz. Gecede nöbet tuttukları için yalnız kalmamalarını, uyumamalarını sağlıyoruz, hataya sebebiyet vermemeleri için sürekli kontrol ediyoruz. Personellerimizi sürekli, haftada en az bir gün belirsiz saatlerde denetliyoruz ve bu denetlemelerimiz sırasında yaşanabilecek olayları senaryolaştırıyoruz, belirli eğitimler veriyoruz.

“PERSONEL SIKINTISI YAŞAMIYORUZ”

Turhan ALYAKUT: Türkiye çapında hizmet veriyorsunuz ama Silivri özelinde bir şey sormak istiyorum. İş Dünyası’nda konuk ettiğimiz misafirlerimizin birçoğu bu bölgede kalifiye eleman bulmak noktasında sıkıntı çektiklerini dile getiriyorlar. Sizin sektörünüzle ilgili Silivri özelinde böyle bir sıkıntı var mı? Yetişmiş eleman bulmakta sıkıntı çekiyor musunuz?

Ziya ŞENKUL: Özel güvenlik yasası 2004 yılında çıktı yani 2004’ten önceki süreçte özel güvenlik hizmeti, şirketler aracılığıyla verilmemekteydi. Yani bir özel güvenlik şirketi kurulması için yasa yoktu ama özel güvenlik adı altında birçok hizmet veren şirket vardı, bunların hiçbiri özel güvenlik değildi. 5118 sayılı yasa 2004 yılında çıktı. Biz bu dönemde hizmete başladık. Sertifikalı eğitim almış, özel güvenlik kimliğini çıkarmış personel bulmakta çok zorlanıyorduk ama şu anda sektör doyuma ulaştı, sıkıntı yaşamıyoruz.

“BACKGROUNDIMIZDAN KAYNAKLI HERHANGİ BİR SORUN YAŞAMADIK”

Turhan ALYAKUT: Salgın nedeniyle servis taşımacılığına da sosyal mesafe anlamında düzenlemeler getirildi. Bunlar sizin maliyetlerinizi de etkiliyor olmalı. Bu noktada aldığınız tedbirler neler ve bu yaşadığımız süreç sizin büyüme hedeflerinizi, önünüzdeki planları nasıl etkiledi?

Ziya ŞENKUL: Her sektör kendi içinde farklı şekilde etkilendi bu durumdan. Örneğin fabrikaların çalışmaması nedeniyle hizmet verdiğimiz fabrika güvenlik personel sayısına ilave personellerimiz oldu. Servis taşımacılığı hizmet verdiğimiz yerde ekstra araç istihdamı oldu. Burada backgroundımızdan kaynaklı herhangi bir sorun yaşamadık. Silivri’deki süreçte hiçbir problem yaşamadık. İşveren açısından servisleri artırmak noktasına maliyet artışı oldu ama bizim biz bunu tedarik etme, görevlendirme ve müşterilerimize cevap verme noktasında bir sorun yaşamadık. Temizlik sektöründe de birçok müşterimiz virüs sebebiyle ekstra temizlik elemanı aldı. Burada da istihdam açısından bir sorun yaşamadık. Bizim ofisimize günlük 50-60 iş müracaatı gelmekteydi, mevcut durumdaki süreçte ofisimizi kapattık, elemanlarımızı önceki yapılan müracaatlardan tek tek çağırdık. Hijyen kurallarına uyarak görüşmelerimizi yaptık, iş başı yaptılar ve müşterilerimize bu anlamda cevap verdik.

“VERDİĞİNİZ BU FIRSAT İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Turhan ALYAKUT: Yayının sonuna yaklaşıyoruz Ziya bey. İlave etmek istediklerinizi alalım öyle kapatalım yayını…

Ziya ŞENKUL: Bize bu fırsatı verdiğiniz için tekrar teşekkür ederim. Ramazan Bayramı’nın ülkemize, milletimize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Salgından da bayramın vesilesi ile inşallah kurtuluruz. Sizlere de iyi yayınlar ve iyi bayramlar diliyorum.

Haber : Hazal BAŞARAN
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum