Barlas'tan Zam Açıklaması: Gübre Piyasası Fiyatları Suni Olarak Şişiriyor

Bugün yapılan Aralık ayı meclis toplantısında gübreye bir yıl içinde yüzde 600 zam yapıldığını belirterek iktidarı tarımsal üretim maliyetlerindeki artış üzerinden eleştiren CHP Grup Başkanvekili Melih Yıldız’a karşılık veren AK Parti İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Sami Barlas, “Zannediyorlar ki devletimiz duruma müdahale etmiyor. Şu anda ülkemizde 7 tane gübre üreticisi fabrika var. Dış piyasaya mal sattıkları için iç piyasada fiyatları şişirmekte olduklarını Ticaret Bakanlığımız tespit etmiştir. Dış ülkeye satışlarda kota uygulamasına geçildi” dedi ve tedbirler kapsamında ülkemizde gübre üretim fabrikası kurulumuna başlandığını açıkladı.

Barlas'tan Zam Açıklaması: Gübre Piyasası Fiyatları Suni Olarak Şişiriyor
Editör: Yaz Dostum
06 Aralık 2021 - 18:21 - Güncelleme: 06 Aralık 2021 - 18:26
Silivri Belediye Meclisi’nin Aralık Ayı Meclis toplantısının I. Birleşiminde CHP'li İBB Meclis Üyesi ve Silivri Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Melih Yıldız; tarımın temel girdisi olan tohum, gübre, mazot gibi ürünlere gelen fahiş zamlar üzerinden iktidara eleştirilerde bulundu.

Muhalefet kanadının eleştirilerini AK Parti İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Sami Barlas karşılıksız bırakmadı. Devletin piyasadaki fiyat gelişmelerini yakından takip ettiğini ve gerekli müdahalelerde bulunduğunu söyleyen Barlas, CHP Grubu’na seslenerek, “Nasıl bunları görmezden gelebiliyorsunuz?” diye sordu.

"TİCARET BAKANLIĞI DIŞ ÜLKEYE SATIŞLARDA KOTA UYGULAMASI GETİRDİ"

Sami Barlas, zam açıklamasında şunları kaydetti:

Arkadaşlarımız gübre fiyatlarıyla ilgili eleştirilerde bulundular. Zannediyorlar ki devletimiz duruma müdahale etmiyor. Şu anda ülkemizde 7 tane gübre üreticisi fabrika bulunmakta. Dış piyasaya mal sattıkları için iç piyasada fiyatları şişirmekte olduklarını Ticaret Bakanlığımız tespit etmiştir. Dış ülkeye satışlarda kota uygulamasına geçildi. Aynı zamanda 7 fabrika kendi aralarında kartel oluşturdukları ve fiyatları yükselttikleri için Tüketici Hakları Mahkemesi tarafından da dava açılmıştır. 9 Haziran 2021 tarihinde bununla ilgili yasa da Resmi Gazete’de yayınlandı. Bunu da belirtmek isterim.

"GÜBRE FABRİKASI KURULUYOR"


Gübre hammaddesinin üretimi için ülkemizde fabrika kurulma safhası başlamıştır. Bir yıl içinde de tamamlanması planlanmakta. Bu vesileyle de yaklaşık 100 milyon dolar parası da ülkemizin kendi cebinde kalacaktır. Ülkemiz bu artışlara kayıtsız kalmıyor.
Un fiyatlarıyla alakalı da Türkiye Mahsulleri Ofisi’nden 62 tane ülkemizdeki un fabrikalarına 2.25 TL’den buğday verilmekte. Un fiyatları yükselmesin diye devletimiz bunu sübvanse etmektedir.

"DEVLETİMİZ GEREĞİNİ YAPIYOR"

Hakeza yem bitkileri de aynı şekilde sübvanse ediliyor, 1.75 kuruştan verilerek fiyatlar artmasın diye devletimiz gereğini yapmakta. Nasıl bunları görmezden gelebiliyorsunuz? Nasıl bunları eleştirebiliyoruz? Milli olalım, milli projeler üretelim, milli söylemler kullanmaya devam edelim.
Haber : Hazal BAŞARAN





 

YORUMLAR

  • 0 Yorum