"CHP'li bazı arkadaşlar ucuz siyaseti kendilerine yol ediniyorlar"

Silivri Belediyesi çalışanlarının maaşlarına zam yapılıp yapılmayacağı, sendikalarla olan görüşmelerin hangi aşamada olduğu ile ilgili soru karşısında epey gerilen Başkan Volkan Yılmaz, “CHP'li bazı arkadaşlar ucuz siyaseti kendilerine yol ediniyorlar. Mesai arkadaşlarımla 3 yıllık uyumlu ve şartların her geçen gün düzeldiği, çalışma ortamını dinamitlemek, bu süreci sabote etmek adına yapmış oldukları alttan çalışmalar ve açıklamalar var. Biz bunları sabırla dinliyoruz. Belediyemiz bütçe imkânları da dikkate alınarak çalışanlarımızın düzenli ve sürekli bir gelirden mahrum olmayacak ücret ve sosyal haklarla ilgili tekliflerimiz İşçi Sendikasına müzakereler sürecinde sunuldu” dedi.

"CHP'li bazı arkadaşlar ucuz siyaseti kendilerine yol ediniyorlar"
Editör: Yaz Dostum
09 Mart 2022 - 22:37 - Güncelleme: 10 Mart 2022 - 00:20
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’a bugün katıldığı bir radyo programında Silivri Belediyesi çalışanlarının maaşlarına zam yapılıp yapılmayacağı, sendikalarla olan görüşmelerin hangi aşamada olduğu, emekçilere bir müjdesi olup olmadığı ile ilgili soru yöneltildi. Bu soru karşısında epey gerilen Başkan Volkan Yılmaz, muhalefeti ucuz siyaset yapmakla itham ederken sendikal görüşmelerin devam ettiğinin altını çizdi.

“CHP’LİLER SÜRECİ SABOTE ETMEK İSTİYOR”

Yılmaz, şöyle konuştu:

CHP'li bazı arkadaşlar ucuz siyaseti kendilerine yol ediniyorlar. Mesai arkadaşlarımla 3 yıllık uyumlu ve şartların her geçen gün düzeldiği, çalışma ortamını dinamitlemek, bu süreci sabote etmek adına yapmış oldukları alttan çalışmalar ve açıklamalar var. Biz bunları sabırla dinliyoruz. Kısaca görüşmelerin ne aşamada olduğunu söyleyelim. Takdir edersiniz ki İşveren Sendikası ile İşçi Sendikası arasında bu tip görüşmeler olur. Zaten işin doğasında pazarlık var.

“SÜREÇ YASALARA UYGUN ŞEKİLDE YÜRÜYECEK”

Belediyemizin üyesi bulunduğu Mahalli İdareler İşverenler Sendikası (MİS) ile Hizmet-İş Sendikası arasında belediyemizde çalışan 880 işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine 22 Kasım 2021 tarihinde başlamışız. Toplu İş Sözleşmesi mevzuatına uygun bir şekilde yürütülen müzakerelerde 60 günlük sürenin sonunda arabulucu süresi de tamamlanmış durumda. Bir anlaşma olmadığı takdirde, bundan sonraki süreç de yasalara ve prosedüre uygun bir şekilde yürüyecek.

“İŞÇİLER ÖNCEKİ DÖNEMDE MAĞDUR EDİLDİ”

Önceki dönemlerde maaşların düzenli ve tek seferde verilmemesi, ikramiye ve sosyal hakların zamanında ödenememesinden dolayı çalışanların mağduriyeti ve kurumun itibarının olumsuz etkilendiği herkesin malumu. Görevi devraldığımda ikramiye, denge ve kıdem tazminatları gibi 5 Milyon'un üzerinde bir borç vardı. Bu da işçinin 10 -11 ay ikramiyesinin verilmemesi demek. Düşünseniz içeride alın teriniz, alacağınız var ama kredi kartından para çekip faiz ödeyen mesai arkadaşlarımız vardı. İşçinin alın teri kurumadan hakkının verilmesi lazım. Görevi devraldıktan sonra ilk önceliklerimiz, çalışanlarımızın geçmişten kalan tazminat dahil alacaklarının ödenmesi olmuştur. Zamanımızda ise, çalışanlarımızın maaş ve sosyal hakları düzenli ve eksizsiz bir şekilde gününden önce hesaplarına yatırılmakta.

“TEKLİFLERİMİZ İŞÇİ SENDİKASINA SUNULDU”

Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde temel anlayışımız; çalışma barışının korunmasının yanında, belediyemizin ödenebilmesi mümkün olmayan yükün altına sokulmaması. Toplu İş Sözleşmesi müzakerelerinin ruhunda pazarlık yapmak var. Belediyemiz bütçe imkânları da dikkate alınarak çalışanlarımızın düzenli ve sürekli bir gelirden mahrum olmayacak ücret ve sosyal haklarla ilgili tekliflerimiz İşçi Sendikasına müzakereler sürecinde sunuldu.

“ALGI OLUŞTURULMAK İSTENİYOR”

Sendikal rekabet ve değişik sebeplerle normal sürecinde yürütülen toplu görüşmelerde, belediyemizi ilzam ve itham ederek farklı bir algı yaratılmaya çalışılmasının maksatlı ve gerçeklerle bağdaşmadığı açıktır. Daha önce imzalanmış olan daimi işçiler ve memurlarla ilgili sözleşmelerde de olduğu gibi, görüşmeleri devam eden bu Toplu İş Sözleşmesinde de “Kazanılmış hak olarak” ifade edilebilecek hiçbir hakkın geriye götürülmesi veya iptal edilmesi düşünülmedi ve teklif edilmedi.

“İŞÇİMİZE NE KADAR MAAŞ VERECEĞİZ?”

Şimdi merak ettiğiniz konu, biz işçimize ne kadar maaş vereceğiz? İşçi sendikasına tekliflerimizin temelinde; aynı işi yapanlar arasındaki farklılıkları gidermek, sorumluluğu yüksek olanların sorumluluklarını değerlendirmek, belediyemizde çalışmalarını teşvik etmek yer almıştır.

İşçi Sendikasına sunulan tekliflerimizle, çalışanlarımızın ücret ve sosyal yardımlarında gelinen noktaları kabaca ifade edecek olursak;

125 TL/Gün = 3.750 TL/AY olan en düşük ücret; tekliflerimizle birinci yıl birinci altı ay için 01.01.2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere % 52 artışla 190 TL/Gün = 5.700 TL/AY'a, ikinci altı ay için % 7 oranındaki artışla 203 TL/Gün = 6.100 TL/AY'a yükselmiş olacak.

Başka bir ifade ile birinci yıl ücret zammı kümülatif  % 62,5 olarak uygulanmış olacak.

Ortalama 146 TL/Gün = 4.380 TL/AY olan çıplak ücretler; yapılan iyileştirme ve sonrasında seyyanen 25 TL/Gün şeklindeki artışla 01.01.2022 tarihinde 6.150 TL/ AY'a, 01.07.2022 tarihinde ise % 7 oranında artışla 6.581 TL/AY'a yükseltilmiş olacak.

Ücret gibi sürekli olarak ödenen ikramiyelerdeki artış ve ilk defa uygulanacak kıdem zammını esas aldığımızda; 4.623 TL/AY olan ortalama ücret 01.01.2022 tarihinde 6.723 TL/AY'a, 01.07.2022 tarihinde ise 7.189 TL/AY'a yükselmiş olacaktır. Bu artışın oransal ifadesi ise % 55'tir.

Yukarıda da kaba hatları ile ifade ettiğimiz rakamlardan anlaşılacağı gibi, çalışanlarımızın ücretlerine 2021 Yılı Sonu itibariyle % 36 olan enflasyon oranın çok üzerinde artış sağlanmış olmaktadır.

Yine tekliflerimizle,

50 TL/Ay olan yakacak yardımı % 150 oranında artışla 125 TL/Ay'a,Dini Bayramlarda ödenen 200 TL, % 100 artışla 400 TL'ye,Yemek yemeyenlere 13 TL/İşgünü olarak yapılan yemek ödemesi % 53 oranında artışla 20 TL/İşgününe yükselmiş olacak.

Ayrıca; Sorumlulukların değerlendirilmesi açısından 350 civarında işçiye 5 TL/İşgünü olarak ödenen Sorumluluk Primlerinin, kapsamı da genişletilerek % 50 ila % 100 oranında artırılması,

Yıl içerisinde 20 yevmiye olarak ödenen ikramiyenin % 50 oranında artışla 30 yevmiyeye yükseltilmesini teklif ettik. Haricen daha önceki dönemlerde çalışanlarımıza verilmemiş olan, Ezgi A.Ş'de çalışılan her yıl için 0,50 TL/Yıl kıdem zammının maaşlarla birlikte ödenmesi, eğitimi teşvik için yevmiyelerin dışında değişik miktarlarda ilk defa “Eğitimi Teşvik Primi” ödenmesi de gerçekleştirilmiş olacak. Evlenme, Öğrenim, Ölüm gibi Sosyal nitelikli olarak yapılan ödemelerde ise % 50 - % 500 oranında artışlar sağlandı.

31.12.2021 tarihinde Net 3.718 TL/Ay olan ortalama giydirilmiş ücret, zamlar ve asgari ücretin vergi dışı bırakılmasıyla % 61,8 artışla 01.07.2022 tarihinde 6.016 TL/Ay'a yükselmiş olacak.

“BURADAN SİYASET ÇIKARMAK İSTEYENLER, AVUÇLARINI YALAYACAK”

Belki sıkıldınız ama sayayım ki arkadaşlar da kulaklarını açsın, iyi dinlesinler. Müzakereler devam ediyor. Sendikalarının alacağı kararı takip ediyoruz. Buradan siyaset çıkarmak, ellerini avuçlarını ovuşturmak isteyenler de avuçlarını yalayacak.”


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum