Melih Yıldız; "Esnafımız batıyor, AKP lebaleb kongre yapıyor!"

CHP İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Melih Yıldız, bugün yapılan Mart ayı meclis toplantısında pandemiye rağmen AK Parti’nin ülke genelinde davullu zurnalı düğün havasında gerçekleştirdiği kongrelere tepki gösterdi. “Sizin ne özelliğiniz var ki herkese yasak olan size serbest olabiliyor?” diye soran Yıldız, “Bakın bu yaptıklarınız dükkanını kapattığınız esnafa ayıptır! Aylardır eşlerinden uzakta, gece gündüz çalışan ve bu uğurda can veren sağlık emekçilerine  ayıptır! Aylardır eve kapatılan 65 yaş üstü vatandaşlarımıza ayıptır. Aylardır tedbiri elden bırakmayıp birçok fedakarlıkta bulunan milletimize yazıktır” şeklinde konuştu.

Melih Yıldız; "Esnafımız batıyor, AKP lebaleb kongre yapıyor!"
Editör: Yaz Dostum
01 Mart 2021 - 23:38 - Güncelleme: 02 Mart 2021 - 00:34

CHP İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Melih Yıldız, "lebaleb" kongre ve cenazelere tepki gösterdi. Yıldız, Gara’da yaşanan katliam üzerinden de hükümete sert eleştirilerde bulundu.

Melih Yıldız, şöyle konuştu:

“MİLLETÇE 13 ŞEHİDİMİZE YÜREĞİMİZ YANDI”

“Geçtiğimiz günlerde milletçe yüreğimiz yandı. Hain terör örgütü PKK tarafından yaklaşık 6 yıldır alı konulan 13 asker ve polisimiz şehit edildi. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve milletimize baş sağlığı ve sabır diliyorum. Tabi ki bu milli bir meseledir, milletçe hassasiyet göstermemiz gerekir. Bu anlamda devletimizden beklentimiz şehitlerimizin kanlarının yerde bırakılmaması ve tez zamanda bu hainlere misliyle karşılık verilmesidir.

“BU HAİNLERİN MEKTUPLARINI OKUTUP TRT’YE ÇIKARANLAR 13 VATANDAŞIMIZI HAİNLERİN ELİNDEN KURTARILMASI ADINA NEDEN HİÇBİR ŞEY YAPMAMIŞ YA DA YAPAMAMIŞLARDIR?”

Fakat diğer yandan 6 yıldır bu hainlerin elinde alı konulan 13 vatandaşımız bu süre zarfında neden kurtarılamamıştır? Seçim süreçlerinde bu hainlerin mektuplarını okutup TRT’ye çıkaranlar 13 vatandaşımızı hainlerin elinden kurtarılması adına neden hiçbir şey yapmamış ya da yapamamışlardır? Bu soruları sormak bir vatandaş olarak en doğal hakkımızdır. Bu konuda ihmali ve sorumluluğu olan kim ya da kimler varsa derhal gereği yapılmalıdır.

“İKTİDAR FELAKENTTEN SİYASİ RANT DEVŞİRMEYE PEŞİNDE”

Milletçe duygusallığın, birlik olma duygusunun en yoğun yaşandığı böylesi günlerde siyasi iktidarın umursamaz tavırları topumu ziyadesiyle çileden çıkarmaktadır. Milletçe acımız çok tazeyken siyasi iktidar sanki hiç böyle bir olay yaşanmamış gibi parti kongrelerine devam edip, şehit annesini parti kongresine canlı bağlantı ile bağlayıp yaşanan felaketten bir siyasi rant devşirme peşine düşmüştür.

“ESNAF GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLDİ, AK PARTİ KURAL TANIMIYOR”

Bu millet hem salgın hem de ekonomik sıkıntılarla boğuşurken esnafımız özellikle restoran ve kafe işleten esnafımız bu salgının günah keçisi ilan edilerek yaklaşık 3,5 aydır kapalı tutulurken AK Parti rahatlıkla hiçbir kurala kaideye uymadan parti kongrelerini lebalep dolu salonlarda gerçekleştirmeye devam ediyor. Ve AK Parti Genel Başkanı aynen şu ifadeyi kullanıyor; ‘Salgının olduğu günlerde kongre yapıyoruz. Salon lebalep dolu. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.’ Çok üzücü bir durum arkadaşlar. Bu korona ne kadar akıllı bir virüsmüş ki AKP kongrelerine gitmiyor fakat Boğaziçi’nde kayyum rektör istemiyoruz diyen öğrencilere bulaşıyor! Mahallemizdeki Hasan amca ekmek parası için kahvesini açınca korona geliyor ama AKP’nin lebalep dolu salonlarına gitmiyor!  Herhangi bir siyasi partinin, derneğin, vakfın, sivil toplum kuruluşunun kongre yapması ya da herhangi bir sebeple insanların bir araya gelmesi yasak iken AKP umursamaz bir şekilde birbirlerinin omuzlarına çıkarak, davul zurna eşliğinde halay çekerek kongrelerine devam ediyor. Sizin ne özelliğiniz var ki herkese yasak olan size serbest olabiliyor? Siyasi iktidarın kendi koymuş olduğu kurallara önce kendinin uyması gerekmiyor mu değerli arkadaşlar? Uymayacağın kuralı neden koyuyorsun? Sen o kurallara uyacaksın ki topluma da örnek teşkil edip herkesin uymasını sağlayacaksın.

“KORONA AKP’LİLERİN CENAZELERİNE UĞRAMIYOR!”

Diğer yandan cenaze törenleri de yasak kapsamında yer alıyor. İnsanlarımız annesini, babasını yalnız uğurlamak zorunda kalıyor. Cenazeler camiye bile götürülmeden direk mezarı başında kılınan cenaze namazıyla toprağa veriliyor ama hayatını kaybeden kişi AKP’liyse lebalep dolu cami avlularında cenaze namazları kılınabiliyor.

“MİLLETİMİZE YAZIK EDİYORSUNUZ"

Bakın bu yaptıklarınız dükkanını kapattığınız esnafa ayıptır! Aylardır eşlerinden uzakta, gece gündüz çalışan ve bu uğurda can veren sağlık emekçilerine  ayıptır! Aylardır eve kapatılan 65 yaş üstü vatandaşlarımıza ayıptır. Aylardır tedbiri elden bırakmayıp birçok fedakarlıkta bulunan milletimize yazıktır. Değerli arkadaşlar salgınla ilgili gerekli hassasiyeti sizler yani iktidar temsilcileri göstermek zorundasınız. Eğer siz göstermezseniz toplumda bu konuyu ciddiye almaz ve daha çok kayıplar veririz. Bu ülkeyi salgından kurtarmak istiyorsak parti ayrımı yapmaksızın hepimiz bu kurallara uymalıyız fakat başta siz AK Partililer olmak şartıyla.

“ESNAFIN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI”

Bu salgından ekonomik anlamda en çok esnafımız etkilenmiştir. İşletmelerini yaklaşık 3,5 aydır açamayan esnafımızın artık dayanacak gücü kalmadı. Maddi anlamda çökmüş durumdalar. Pandemi boyunca korona var diyerek dükkanını kapattığınız esnafa ya borç verdiniz ya da borcunu ertelediniz. Aylardır bir kuruş geliri olmayan esnaf bu ertelenen borçları nasıl ödeyecek sorarım size?  Bakın geçtiğimiz günlerde İstanbul Planlama Ajansı, “İstanbul’da Pandemi Döneminde Mahalle Esnafı Araştırması” adlı bir rapor yayınladı. Rapor gösteriyor ki kısıtlamalarla birlikte mahalle esnaflarında çalışan kişi sayısı %40 oranında azalmıştır. Esnafların %97,9’u gelirlerinin azaldığını, %92,6’sı kira, fatura ve işçi ücreti gibi sabit giderlerini karşılamakta sıkıntı yaşadıklarını belirttiler.

“ESNAFA BORÇ, İHALE LOBİSİNE KIYAK”

Hal böyleyken Ulaştırma Bakanlığının yapmış olduğu açıklamaya göre, kur farkından kamu özel işlerine yani beşli ihale lobisine 83,7 milyar ödeme yapılabiliyor. Bakın bu parayla bu pandemi döneminde neler yapılabilirdi biliyor musunuz?

Ülkemizdeki esnafa 4 ay boyunca karşılıksız 3 bin 500 lira destek verilebilirdi.
Ülkemizdeki tüm esnafa 6 ay boyunca karşılıksız kira desteği sağlanabilirdi.
Esnafın kapalı kaldığı süre boyunca sosyal güvenlik primleri ödenebilirdi.

Ama AKP iktidarı esnafa borcu, ihale lobisine kıyak yapmayı tercih etti yine.

“40 YIL VERGİ VEREN ESNAFA, 40 GÜN BAKAMADINIZ!”

Devlet ne için var arkadaşlar? Devlet tam da bugünler için var. 40 yıldır vergi veren esnafa 40 gün bakamadınız. Bu ayıp da size yeter. Sizler kongrelerinizi rahatlıkla yaparken, AVM’ler HES kodu sorgulamasıyla müşteri alırken, bu işletmelerin kapalı tutulmasının mantıklı bir açıklamasının olmadığını düşünüyorum.

“DAMAT BAKAN DÖNEMİNDE BORÇLAR ALDI BAŞINI YÜRÜDÜ”

Ülke olarak ekonomik darboğazın içinde savrulurken siyasi iktidar her şeyi toz pembe gösterme çabası içinde ekonomiyi yönetmeye çalışmakta. AKP Genel Başkanının öve öve bitiremediği Damat Bakanı döneminde bu toz pembe gösterdiğiniz ekonomide bakın neler yaşanmış;

Devletin borcu %80 oranında artarak 1 trilyon 812 milyar TL’ye çıkmış.

KOBİ’lerin banka borcu 2 yılda 200 milyar Türk lirasından fazla artarak 842 milyar Türk lirasına yükselmiş.

Vatandaşın bankalara olan borcu 513 milyardan 842 milyara yükselmiş.

“EKONOMİK NEDENLER YÜZÜNDEN 1,5 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUNU KOMŞUYA BIRAKARAK İNTİHAR EDEN ANNE BABAYI KONUŞALIM”

Değerli arkadaşlar geçen ay burada her türlü konuyu konuşabiliriz demiştiniz. Evet şimdi konuşalım. Mesela neyi konuşalım biliyor musunuz? Bu ülkede daha 2 hafta önce 1,5 yaşındaki çocuklarını komşuya bırakıp hayatına son veren anne ile babanın durumunu konuşalım. Neden hayatlarına son verdiler biliyor musunuz? Geçim sıkıntısı yüzünden, evladının karnını doyuramamaktan. Mesela İstanbul’da son kullanma tarihleri dolmak üzere olan ürünler ve çürümeye yüz tutmuş meyve sebzeleri ucuza satan bir derneğin önünde kar yağışına rağmen oluşan uzun kuyrukları konuşalım. Orada sırada bekleyen vatandaşın ağzından söylüyorum; “Mecbur kalmasam kimse gelmez buraya ama mecburum.” Bu durum ülkede yoksulluğun geldiği noktayı göz önüne sermeye yeter de artar sanırım. Örnekler bunlarla sınırlı değil. Uyguladığınız tarım politikalarıyla çiftçinin boynu bükük, traktörünü haciz ederken sırf seçimler yaklaşıyor diye kurduğunuz tanzim satış çadırlarını bu halk unutmadı, unutmayacak! Bu ülkede 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 2 bin 651,87 fakat asgari ücret 2 bin 825 TL. Gıda harcamasıyla birlikte giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu aylık harcamaların toplam tutarı yani yoksulluk sınırı 8 bin 638 TL. 

“YILBAŞINDAN BUGÜNE YAPILAN ZAMLAR EKONOMİMİZİN DURUMUNU ORTAYA KOYUYOR”

Bizi yönetenler her fırsatta ekonominin uçtuğundan falan bahsediyorlar ya, o uçan ekonomide yılbaşından beri neler olmuş onları özetleyeceğim size;

Şekere %10 zam gelmiş.

Köprü ve otoyollara %26 zam gelmiş.

Avrasya Tünelinden bir minibüsün geçmesi şu anda 69 TL.

Özel iletişim vergisi %7,5’tan %10’a çıkarılmış.

“AYA GİDELİM DERKEN, İLK SEÇİMDE EVE GİDECEKSİNİZ!”

Yılbaşından beri ekonominin durumunu özetleyen 3 maddeyi sizlerle paylaştım. Siyasi iktidar artık çok yorgun, ülkeyi yönetme kabiliyetini yitirmiş durumda. Aya gidelim derken, emin olun ilk seçimde eve gideceksiniz. Şairin dediği gibi, “Hakikat iki kişiye muhtaçtır: Biri onu dillendiren, diğeri onu anlayan.” Biz hep hakikatleri dillendirmeye devam edeceğiz, siz anlamasanız da milletimiz bizi gayet iyi anlayacaktır…”

Haber : Batuhan GÜÇLÜ

YORUMLAR

  • 0 Yorum