Yazıcı'dan CHP'ye: İBB, borç içinde yüzerken sesiniz çok çıkıyor!

Pazartesi günü yapılan Ocak ayı meclis toplantısında İSKİ üzerinden algı operasyonu yapıldığını ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yıpratılmaya çalışıldığını ileri süren CHP Grubu’na karşılık veren AK Parti İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Celalettin Yazıcı, “Melih bey konuşmasında suya zam yapılmadığını, İBB meclisinin bununla ilgili devamlı ön tıkayıcı kararlar aldığını belirtti. Bu kamuoyu ve basında sanki suya hiç zam yapılmamış gibi bir algıya sebebiyet verilebilir. 2019 yılında su 4 liraydı, şu anda 6.55 lira. Yani suya yaklaşık %65 civarında zam yapıldı” dedi. Seçim öncesinde borçlanmanın İstanbul'a ihanet olacağını savunan CHP'li Ekrem İmamoğlu’nun göreve geldikten sonra bu sözlerini unuttuğunu söyleyen AK Partili Yazıcı, “Bence İstanbul bir örnek olsun. Herkes seçime girerken neyi yapıp neyi yapamayacağını, neyi söz verip neyi veremeyeceğini adam akıllı çalışsın, ona göre konuşsun. Şu anda Sayıştay raporuna göre 43,5 Milyar TL İBB borçlanmış durumda” şeklinde konuştu. CHP Grubu’nun “İmamoğlu engelleniyor” tarzındaki çıkışına tepki gösteren Yazıcı, muhalefet kanadını sert sözlerle uyardı: “Tüm bunlar ortadayken sesiniz çok çıkıyor!”

Yazıcı'dan CHP'ye: İBB, borç içinde yüzerken sesiniz çok çıkıyor!
Editör: Yaz Dostum
05 Ocak 2022 - 20:44 - Güncelleme: 05 Ocak 2022 - 21:41
Silivri Belediye Meclisi’nin Ocak Ayı toplantısının I. Birleşimi, 3 Ocak Pazartesi günü Volkan Yılmaz Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Cumhur İttifakı, İBB yönetiminin hesap bilmeyen ve popülist yaklaşımından dolayı İSKİ'nin borç batağına saplandığını ileri sürerken, CHP Grubu ise Cumhur İttifakı ortağı MHP'nin de desteğini alan AK Parti yönetiminin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ekibinin girişimlerini engellediğini, onlarca hizmet ve faaliyet karşısında İSKİ üzerinden yapılan algı operasyonu ile İmamoğlu’nun yıpratılmaya çalışıldığını iddia etti.

Mecliste tansiyonu yükselten İSKİ tartışmasına dahil olan AK Parti İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Celalettin Yazıcı, seçimlerde tüm propagandasını İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde israf yapıldığı ve bu israfı sonlandırarak şehre hizmet edeceği vaadi üzerine kuran Ekrem İmamoğlu’nun başkan seçilir seçilmez suya zam teklifleri götürdüğüne ve borç aramaya başladığına dikkat çekti. İmamoğlu'nun "İstanbul'a borçlanmak en büyük ihanettir, İstanbul'un gelirlerini yüzde 50 arttıracağım" sözlerini de hatırlatan Yazıcı, İBB'nin CHP'li İmamoğlu döneminde belediye borcunun 28 milyardan 43 milyar 402 milyon TL'ye çıktığını açıkladı.

“2019’DA SU 4 LİRAYDI, ŞİMDİ 6.55 LİRA”

Celalettin Yazıcı, CHP Grubu’na yaptığı sert çıkışta şunları söyledi:

“Melih bey (CHP Grup Başkanvekili) konuşmasında suya zam yapılmadığını, İBB meclisinin bununla ilgili devamlı ön tıkayıcı kararlar aldığını belirtti. Bu kamuoyu ve basında sanki suya hiç zam yapılmamış gibi bir algıya sebebiyet verilebilir. 2019 yılında su 4 liraydı, şu anda verilen kararla beraber 6.55 lira. Yani suya yaklaşık %64-65 civarında bir zam yapılmış.

“İSKİ’NİN ZOR DURUMDA OLMASININ SORUMLUSU EKREM BEY!”

Tüm bu zamlara rağmen İSKİ belki de yatırımlarını yapamıyor, istediği geliri elde edemiyor, gelir elde edemediği için de zor durumda. Zor durumda ama bunun sorumlusu kim? Önce bunu tahlil etmemiz lazım. Acaba İBB meclisi mi, CHP Grubu mu, Ekrem bey mi? Neden olmuyor?

Melih bey İSKİ zamlarının önceden meclise gelmediğini ifade etti. Meclise gelirdi. Mecliste alınan karar neticesinde enflasyon oranında artırıldı. Meclisin üzerinde güç olabilir mi? Nasıl gelmez yani? Peki bu dengeyi kim bozdu? Yani AK Parti durup dururken, “Hadi bakalım Ekrem seçildi, biz bu suları indirelim, suları da zamlı yapalım” mı dedi? Yoksa bunun sorumlusu Ekrem bey mi? El vicdan! Elinizi vicdanınıza koyun bunu bir sorun kendinize.

Ekrem bey seçim döneminde, “Dünyanın en pahalı suyunu biz kullanıyoruz” dedi. Bazı meclis üyeleri de “Su insani kullanım hakkıdır, bedava olmalıdır” dedi. CHP bunu savundu. Suya indirim yapılmasını istedi. Kendisinin indirim yapma yetkisi yok biliyorsunuz. Bu kararı meclis alacak. Ve iki seçim arasında aklından ne geçtiyse, neyi hedefliyorsa su için %40 oranında indirim teklifi götürdü. Mecliste Cumhur İttifakı da Ekrem beyin bu teklifine uydu ve su fiyatları indi.

“İMAMOĞLU’NA DEFALARCA BORÇLANMA YETKİSİ VERDİK”

Haziran’da seçimler geçti; bütçeyi %50 artıracak, suyu çok ucuz yapacak, israfı da durduracaktı. Bir kurumda sağa sola hesapsızca harcanan paralar varsa ve bu engellenecekse biz buna ancak teşekkür ederiz. Müteşekkir de olurduk ama Ekrem bey, Haziran’dan sonra Temmuz ayında zamla geldi. 2 Milyar 250 Milyon zam istedi. Bizde bir önceki bütçede ne kadar zam varsa baktık 1 Milyar 525 Milyon olarak kendisine borçlanma yetkisi verdik.

Daha sonra Ekim’de 700 Milyon. Ocak’ta 208 Milyon Euro. Şubat’ta 198 Milyon. Mart’ta 1 Milyar 800 Milyon TL.  Bunlar hep verilen borçlanma yetkileri! Bunları takip etmeyenler Ekrem bey her borçlanma yetkisi istediğinde biz “hayır” diyoruz sanıyorlar. Ondan sonra Mayıs oturumunda olağanüstü oturum istedi tekrardan. 641 Milyon Euro metrolarla ilgili. Sonra olağanüstü oturum istedi 648 Milyon. Yine olağanüstü oturum istedi 100 Milyon, bunu İETT için istedi. Bunlar hep verildi. Olağanüstü oturum yaptı, 500 Milyon TL. Bakın rakamlarla söylüyorum. Sonra bir olağanüstü oturum daha yapıldı, İSTAÇ A.Ş için 42 Milyon TL verildi. Bir daha olağanüstü oturum istedi ve Metro A.Ş için 30 Milyon TL borçlanma yetkisi verildi.

“SAYIŞTAY TESPİT ETTİ; İMAMOĞLU, İBB'Yİ BORÇ BATAĞINA SOKTU”

Peki bunun müsebbibi kim? Bence İstanbul bir örnek olsun. Herkes seçime girerken neyi yapıp neyi yapamayacağını, neyi söz verip neyi veremeyeceğini adam akıllı çalışsın, ona göre konuşsun! Şu anda Sayıştay raporuna göre 43,5 Milyar TL İBB borçlanmış. Peki eski borcu ne? Verdiği borç 28 Milyar. 28 Milyarın 6 Milyarı kendi iştiraklerine bağlı kuruluşlarına. Diğer 5-6 milyarı müteahhitlere. Geri kalan 12-13 milyar 30 yıl vadeli borç.

“BORÇLANMA İSTANBUL’A İHANET DİYORDU BORÇLANDI!”

“İstanbul’a borç yapmak ihanettir” diyen, borcu bir ihanet olarak gören Belediye Başkanı, şu an 43,5 Milyar İBB’yi borçlandırmış durumda. Tüm bunlar ortadayken sesiniz çok çıkıyor!”

Haber : Hazal BAŞARAN



YORUMLAR

  • 0 Yorum