Yılmaz; "İnsan Hayatını Önemseyen Bir Anlayışla Yıkmaya Devam Edeceğiz"

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Kasım Ayı Meclis Toplantısının 1. Birleşiminin 1. Oturumunda ilçede depreme karşı almış oldukları tedbirlerden bahsederek kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tüm ülke genelindeki belediyelerden istediği Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesini neredeyse tamamladıklarını ifade eden Başkan Yılmaz, taşkın alanlardaki zemin etütlerine de başladıklarını söyledi.

Yılmaz; "İnsan Hayatını Önemseyen Bir Anlayışla Yıkmaya Devam Edeceğiz"
Editör: Yaz Dostum
02 Kasım 2020 - 19:38 - Güncelleme: 02 Kasım 2020 - 21:06
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Kasım Ayı Meclis Toplantısının 1. Birleşiminin 1. Oturumunda deprem konusuna değindi. İzmir’de yaşanan felaket sonrasında ilçedeki bu doğa olayına karşı alınan tedbirlerden ve yürütülen çalışmalardan bahseden Başkan Yılmaz, Kentsel Dönüşüm hamlesi hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Yılmaz; “Bakanlığın yaptığı incelemeler neticesinde 223 adet binayı biz yıktık. Ama bu noktada vatandaşlarımızdan anlayış bekliyoruz. Bakanlığın ‘Çürük, yıkılması lazım, oturulamaz’ dediği bina için bize gelip ‘Binamızı neden yıkıyorsunuz?’ deyip feryat ediyorlar. Biz yasa odaklı ve insan hayatını önemseyen bir anlayışla bu binaları da yasanın verdiği bize yetki çerçevesinde yıkmaya devam edeceğiz.” dedi.

Öte yandan jeolojik zemin yapısı açısından Silivri’nin 16500 hektarlık riskli alanları olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, taşkın alanlarında zemin etütlerine başladıklarını ifade etti.

YILMAZ, İZMİR DEPREMİNDE HAYATINI KAYBEDENLERİ RAHMETLE ANDI

Yılmaz, İzmir’deki depremde yaşamını yitiren kişileri anarak başladığı konuşmasında şunları aktardı:

Esasında bugün Kasım gündeminde daha mutlu, daha güzel konularla bir arada olmayı isterdik ama malumunuz üzücü haberler aldık. İhmallerimizden dolayı yaşanan felaketlerle bugün millet olarak yine yastayız! Gündemimizde 12 Kasım'da yaklaşık bine yakın vatandaşımızı kaybettiğimiz 5 bin yaralısı olan Düzce depremini anmayı hedeflerken bugün İzmir'de yaşanan depremle sarsıldık. 80'e yakın can kaybımız var. Bine yakında yaralımız var. Ben rahmetli olan vatandaşlarımıza Cenabı Allah'tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum.   

 “BU ÜLKENİN BİRLİĞİNİ KİMSE BOZAMAZ”

Esasında bu mecliste ve büyükşehir meclisinde gerekse bir araya geldiğimiz tüm toplantılarda deprem risk yönetimi ve kentsel dönüşüm gibi konularla uzun uzadıya konuşuruz. Bunları yalnızca konuşuyor olmaktan da sıkılan bir siyasetçiyim. Tabii burada beni üzen bir diğer konuda yaşanan doğa felaketi neticesinde ben akıl ve ruh sağlığı yerinde olmayanlara bir şey demiyorum ama bazı kendini bilmez kişilerin sosyal medya üzerinden fake hesaplar ile provakatif paylaşımlar yaptığını gördük. Bu ülkenin birliğini beraberliğini bozulmayacağını herkesin bu konuda da aklı selim hareket edeceğini bu olaylarında bizi ayrıştırmaktan çok birleştireceğine inanıyorum.

“SİLİVRİ’NİN KENTSEL DÖNÜŞÜM STRATEJİ BELGESİ NEREDEYSE HAZIR”

Bu felaketleri yaşamamak adına yapmamız gerekenleri ifade ederken vatandaşlarımız şunu sorabilir; ‘Siz iyi güzel söylüyorsunuz da Silivri Belediyesi olarak kentsel dönüşümle ilgili ne yaptınız? Hiçbir çalışmanız yok!’ Şöyle bir şey var ki; göreve geldiğimiz ilk günden beri Silivri'nin ve İstanbul'un çok ciddi bir deprem riski ile karşı karşıya olduğunu biliyorduk. Çok hızlı bir şekilde harekete geçerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ülke genelindeki tüm belediyelerden istediği Kentsel Dönüşüm Stratejik Belgesini bitirdik sayılır. Bu Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi öyle bir A4 kağıdında bir belge veya rapor gibi düşünülmemelidir. Bu şehirlerde yaşana bilecek her türlü deprem, heyelan, sel ve su taşkınlarından tutunda her türlü doğa olaylarının risk haritasının çıkarıldığı ve kentsel dönüşüme ilk olarak hangi şehirden, mahalleden, sokaktan, caddeden veya evden başlayacağına kadar detaylı bir çalışmadır bu 1 yılı aşkın süredir üzerindeyiz bu konunun. İhale ettik. Hazırlayan firma da son aşamaya kadar geldi. Pandemi dolayısıyla biraz gecikmeler yaşandı. Ama bunu bitirdik.

"SİLİVRİ’NİN KENTSEL DÖNÜŞÜM HAMLESİNE KATKI SAĞLAYACAK BİR ŞİRKET KURDUK"

Silivri Belediyesi olarak siyasi partilerin tüm grup başkanvekilleri ile görüştüm. Bir şirket kurduk. Yani Silivri Belediyesi'nin kentsel dönüşüm hamlesinde ilçede yapılacak kentsel dönüşümde bir aktör bir öncü olması adına tüm siyasi partilerle iletişime geçtik. Dedik ki; ‘Bize bir meclis üyesi verin. Belediyeye hibe etmek şartıyla bir şirket kuralım. Bu şirketle biz Silivri’deki dönüşüm hamlesine soluk olalım.’ Şirketimiz kuruldu. Hatta şirketimiz çalışmalarına da başladı.

“BEN BEDDUALARLA DEĞİL HAYIR DUALARI İLE YAD EDİLEN BELEDİYE BAŞKANI OLACAĞIM”

Bizim üç buçuk yıl bir görev süremiz kaldı. Bu üç buçuk yılda ne yapabiliriz? Ne yapamayız? Onunla ilgili hep beraber yaşayıp göreceğiz. Ama ben her zaman şunu ifade ediyorum; ben beddualarla değil hayır dualarıyla yad edilen bir belediye başkanı olmak istiyorum. Bana şehir merkezinde birisi yakama yapışıp “Bu depremde siz ne yaptınız?’ diye soru sorduğunda benim ona göre verecek bir cevabım olmalı…

"VARNALI KONUTLARINDAKİ MAĞDURİYET DURUMU ŞİRKETİ AÇMAMIZ İÇİN VESİLE OLDU"

Hep söylediğim gibi bu Hz. İbrahim’i yakacak ateşe su taşıyan karınca misali 10 daire mi olur, 100 dairemi yoksa 1000 konut mu olur bunu zaman gösterecek. Ama tabii bizi üzen bir konuda şu; biz bu deprem çalışmaları kapsamında kentsel dönüşüme başladığımızda hepinizin yakın olarak bildiği ve Silivri’nin en eski bina stoklarından biri olan Varmalı Konutları'nda 68 tane bağımsız daire var. Oradaki daire sahibi arkadaşlarımız belediyeye çok gelip gitti. Müteahhit arayışları oldu. En sonunda hiçbir sonuç alamadıklarını ve bizden yardım istediklerini ifade ettiler. Esasında biz bu şirketi o yüzden kurmaya karar verdik.

"2 KARDEŞ BİZE ZORLUK ÇIKARDI"

Ama şunu üzülerek görüyorum; 6 aydır bu 68 bağımsız bölüm ile uğraşıyoruz. 64 tanesi bu işi onayladı. İmzaları attı, tebligatlar yapıldı. Ama 4 tane daireye elinde bulunduran 2 kardeş bizi zorluyor. Kendilerini belediyeye davet ettim. Yüz yüze de görüştüm. Kendilerine buranın sosyal yanından, ahlaki ve hukuki yanından birde bunun vicdani yanını ifade ettim. Ama ısrarla daire başına ödenmesi gereken cüzi bir rakam olan 70 bin liranın kendileri tarafından ödenmeyeceğini, diğerleri ödese bile kendilerinin ödemeyeceğini hukuki süreci devam ettireceklerini ve bizim hukuken süreci uzatmaktan başka ellerinden bir şey gelmese bile bunu yapacaklarını söylediler.

"SORUN KISA ZAMANDA ÇÖZÜLECEK"

Ama tüm süreçleri olumlu anlamda tüketmek üzereyiz. İnşallah bu çalışmaları da yapacağız.

“JEOLOJİK ZEMİN YAPISI AÇISINDAN SİLİVRİ’NİN RİSKLİ ALANLARI VAR”

Burada teknik arkadaşlarımız var bir çoğu bilirler. Jeolojik zemin yapısı açısından Silivri’nin riskli alanları var. Şöyle de bir açığımız var ki; sahil kesimi dahil olmak üzere 16500 hektarlık alan jeolojik etütleri yapılmadan imara açılmış. Cumhuriyet Halk Partisi'nin de su taşkınlarının bitirilmesi hususunda bizlere verdiği bir önerge olmuştu. Dere ıslahı yapıldığı için taşkın alanlarının kaldırılması konusunda Büyükşehir Belediyesi ile çok ciddi toplantılar yaptık. Ama zemin etütlerinin yapılması gerek.

“TAŞKIN ALANLARIN ZEMİN ETÜTLERİNE BAŞLADIK”

Büyükşehir Belediyesi bizlere dedi ki; ‘Silivri’nin biz mikro çalışmasını yapacağız.' İhalesi 6 ay sürer 1 buçuk yılda çalışma sürer. 2 yıl da biz bunu beklemek istemedik. Silivri Belediyesi olarak şuan sahil bölgesi dahil olmak üzere taşkın alanların zemin etütlerine başladık. Bakanlıkla görüştük. Bakanlığa bunları teslim edip bunları yapacağız.

YILMAZ, İMAR YASAKLI ALANLARDA YAŞANAN SIKINTILARI MECLİS ÜYELERİ İLE PAYLAŞTI

Şöyle düşünün; siz şu an taşkın alanın içerisindeki bir binada oturuyorsunuz. 5 katlı bir binanız var. Siz isteseniz bile o binayı yıkıp yerine yeni bir bina yapamıyorsunuz. İmar yasaklı çünkü… Ama tabutlukta da oturmaya devam ediyorsunuz. Vatandaşlar geliyor bana ‘Biz binamızı kendimiz yıkıp kendimiz yapacağız size de ihtiyacımız yok’ diyorlar. Ama biz de şunu söylüyoruz ‘Taşkın alandasınız yıktığınız an yerine yenisini yapma şansınız yok’ diyoruz. Esasta buda çok hızlı bir şekilde çözüm bekleyen bir konu onun için biz bununla ilgili de kentsel dönüşüm çalışmaları ve imar planı çalışmalarını da beraberinde götürüyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Bunu da buradan sizlerle paylaşmış olayım.

223 ADET BİNAYI YIKTIK

Vatandaşlarımızın 6306 yasa kapsamında kendi müracaatları ile başvuru sayısı var. 258 tane binadan vatandaş kendisi başvurmuş demiş ki; ‘Benim binam riskli inceler misiniz?’ Bakanlığın yaptığı incelemeler neticesinde de bu binaların bir çoğuna yıkım kararı çıkmış. 223 adet de binayı biz yapmışız. Ama burada da vatandaşlarımızdan anlayış bekliyoruz.  Vatandaş bakanlığın ‘Çürük, yıkılması lazım, oturulamaz’ dediği bina için bize gelip ‘Binamızı neden yıkıyorsunuz?’ deyip feryat ediyorlar. Biz yasa odaklı ve insan hayatını önemseyen bir anlayışla bu binaları da yasanın verdiği bize yetki çerçevesinde yıkmaya devam edeceğiz.

YILMAZ, KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUSUNDAKİ ÇALIŞMALARINDA MECLİS ÜYELERİNDEN DESTEK İSTEDİ

Onun için ben tekrar söylüyorum; bu deprem konusunda tüm siyasi partileri, siyasi münazaralardan bağımsız bir şekilde Silivri Belediyesi'ne ve Silivri Meclisine destek olmaları gerekiyor. Yani buradan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz bu işi başarır veya belli bir noktaya getirirse siyasi rant elde eder. Siyasi başarı olarak hanesine yazdırır. Diyerek, lütfen bu kentsel dönüşüm ve deprem konusu ile ilgili yapacağımız çalışmalara köstek olmayın. Destek verin. Ben Silivri'de yaşayan hiçbir insanın Silivri'deki hiçbir meclis üyesinin de olaya o pencereden bakmayacağına tüm yüreğimle tüm kalbimle inanıyorum. Sizlerin bize vereceği destek için bize vereceği güç içinde şimdiden hepinize çok teşekkür ediyorum.

Haber : Batuhan GÜÇLÜ

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum