Mustafa Altınkök

Mustafa Altınkök


Artık Herkesin Bir Köyü Olacak

22 Mayıs 2020 - 22:10 - Güncelleme: 22 Mayıs 2020 - 22:18

Artık herkesin bir köyü olacak. Yıllar önce İstanbul'un bugün için kıymetli semtlerinin bostan olduğunu kavun karpuz ekildiğini bazı bölgelerin balıkçı köyü olduğunu o bölgelerde yaşayan sakinlerin anlattıkları da hikaye gibi geliyor bize… Araziye yatırım böyle bir şey işte… Artık herkesin gidebileceği şehrin karmaşasından kaçıp zor zamanlarında sığınabileceği yaşadığı yerlere yakın çevrelerde bir köyü ve o köyde küçükte olsa bir arazisi olacak..! Orada bir bahçesi bahçesinde yetiştireceği kendi ihtiyacını karşılayacağı ürünleri üretmek doğal olarak tüketmek ve ailesiyle hem bugüne hem de geleceğe yatırım düşüncesi son zamanlarda herkes tarafından düşünülen bir konu…

Arazi satın alacaksanız öncelikle alacağınız gayrimenkulün yaşamayı düşünebildiğiniz bir köye ve ulaşımı olan yollara yakın lokasyonlarda olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Yatırım yapılan gayrimenkulün güncelliği, amacınıza ve düşüncenize kullanımı uygun olması şartlar ve kısıtlamalar ilk dikkat etmeniz gerekenler olarak öne çıkıyor. Eğer halihazırda rast gele bir yerde düşünceniz ve ihtiyacınızı karşılamayan bir arazi almanız sizi daha sonra mutlu etmez. Satın alma gerçekleştirecekseniz nispeten düşüncenize uygun bir arazi almanız sizin ve geleceğinizde kolay ve risksiz bir kazanca sağlamış olursunuz. Yatırımın miktarının düşük olması yatırımcıyı veya hayallerinde olanı gerçekleştirmek ailesiyle birlikte gidip bahçe gibi kullanmak hafta sonlarını geçirecek doğanın içinde yaşam alanı oluşturup bahçesinde çesitli ağaçlar sebzeler ve meyveleri yetiştirebileceği çocukların toprağın ve doğanın ne olduğunu yaşamasını isteyen belli bir kesim yatırımcı olarak bütçesine göre imar planı olmayan arazilere yatırım yapacaksanız bütçenize uygun tarla arazi satın alacaksanız bu konuda bir takım özelliklere dikkat edilmeli.
 
Son zamanlarda gayrimenkul firması olarak sosyal medya üzerinden ve ilan sitelerinden aldığımız taleplerde...  Trakya Bölgesi gelen talepler arasında olmak üzere bölgesel olarak yatırımcılar genelinde: Silivri, Gümüsyaka, Marmaraereğlisi, Tekirdağ, Malkara, Şarköy, Gelibolu, Lapseki, Çanakkale, Ezine, Ayvacık, Asos hattı ile, Silivri Çanta, Değirmenköy, Muratlı, Hayrabolu, Uzunkopru, Edirne, Kırklareli Bölgelerinde gayrimenkul aramaları ve talepleri ile Trakya Bölgesinde yatırımcı talepleri oluşmaya başladı. Tarla ve arazi alımlarında gayrimenkul ve gayrimenkul değerlemesi durumundan bakınca; Öncelikle, arazinin kadastral yola cephesi olması yatırım için önemli bir sebep olup, ayrıca yerleşim yerlerine köye yakın olması, ulaşımın kolaylıkla sağlanacak yollara yakın olması yaptığınız yatırımı değerli kılan nedenlerdir...
 
Köy merkezlerine yakın yerlere arazi alırken spekülasyonların ve fiyatların etkisi altında kalmamaya dikkat edin. Yapılaşmaya açılacak diye değerinin çok üstünde alınan yüksek fiyatlara satılan tarlaların arazilerin yapılaşmaya kapalı alanlarda, sit alanlarında ya da su havzalarında olma riski gibi birçok konuda dikkatli davranmakta fayda var.
 

Belediyeden imar planı geçmemiş araziler için spekülasyonlar sizi yanıltmasın. Köyde sürekli oturanlar için sadece muhtardan izin almak yeterli olduğundan, köyler mahalle olsa bile arazi alımında amacın dışında kullanımların sizi yanıltmasına izin vermeyin. Alınacak arazi ve tarlanın öncelikle tapu müdürlüğü imar müdürlüğünden araştırmasının yapılması gerekir. Müstakil tapulu olan tarla ve araziye yapılacak olan yatırım en sorunsuz yatırım olduğunu hiçbir zaman unutmayın. Arazi hisseli midir ve bölüşüm hissedarların rızasıyla mı yapılmıştır? sorusu araştırılmalıdır. Arazinin kadastral tespiti harç yatırmak suretiyle yapılmalıdır. Ayrıca arazi üzerinde herhangi bir kaçak yapılaşma veya işgal söz konusu mu araştırılmalıdır. Haciz ipotek vb. bilgiler tapu müdürlüğünden alınmalı ve arazi konumsal olarak lokasyon olarak aynı yerde olup olmadığı hakkında profesyonel doğru işini bilen MYK Belgesi olan bir Emlak Müşavirinden hizmet alınarak iyi analiz edilmelidir. (Heyelan, yüksek gerilim hattı, yola olan uzaklık, eğim vb)" bütün bu konular tapu işleminden önce yapılırsa yaptığınız yatırım için doğru bir yatırım yapmış daha kazançlı ve geleceğe dönük bir yatırım şartlarını yerine getirmiş olursunuz.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum