Mustafa Altınkök

Mustafa Altınkök


Silivri'de Gayrimenkulün Getirisi…

11 Nisan 2021 - 21:12 - Güncelleme: 11 Nisan 2021 - 21:20

**
Z
orlu bir pandemi süreci içerisinde geçen bir yılın sonucunda büyük umutlarla yeni, yepyeni umutlarla işimize devam etmek için ne kadar yorulsak da devam etmeye çalışıyoruz.


Gayrimenkul piyasalarının satın aldığı ana senaryo; devam eden mali ve parasal politika desteği, hızlanan aşılanma süreci ve nihayetinde gerçekleşmesi beklenen bastırılmış talep sayesinde ekonomik büyümenin V-şeklindeki toparlanacağı bu toparlanmanın da emlak sektöründe taleplerde artış sağlanacağı şeklinde olacaktır.

Gayrimenkul için fikir birliği de benzer şekilde iyimserlik devam ediyor… Bölgemizde ikinci çeyrekte yoğun bir arsa arazi talebi olacağı beklentisi içindeyim... Silivri bölgesi genelinde fiyatlarda olan yükselme kaçınılmaz olarak devam edecektir. Bugün itibarı ile dolar ve euronun bu seviyelerden aşağı gelmesi beklenmiyor… Dolayısı ile gayrimenkul fiyatlarına yansıması mayıs haziran ayları gibi olacaktır.

Nitelikli arsa tapulu olan gayrimenkuller Selimpaşa, Ortaköy ve Kavaklı da 750.1000 tl aralığında alımların gerçekleşmesi birkaç ay içinde piyasalarda görülecektir… Diğer tarafta Gümüşyaka, Çanta ve Değirmenköy de bu fiyatlara yakın değerlemeler kaçınılmaz. Bu da 2 çeyrekte arazilerde %15-25 artış, kredi spreadlerinde daha da daralma ve yatay tahvil faizi ortamı alım ve satımlar yönünden yatırımcının   gayrimenkule yönelmesi ana beklentiler arasında yer alıyor.

Böylesine genişçe gayrimenkulle ilgili bölgedeki artışa bir bakış açısına karşı üç ana konunun altını çizmek istiyoruz:

  1. Dolar ve Euro artışlarının yılın başından çok senenin ikinci yarısında daha net bir şekilde arsa ve arazi fiyatlarına yansımalarını konuşacağımız bir piyasa geliyor.
  2. Gayrimenkuller anlamda varlık fiyatları en iyi olasılığı fiyatlıyor ve bu senaryoda zayıflığa hiç yer yok. Silivri bölgesindeki fiyatlarda olan yükselme çoğunlukla taleplerin artışıyla 6 ay önceki fiyatlar bölgede çok aranacak, buraya bu notu düşelim… 
  3. Gayrimenkullerde kısa vadede piyasalarda bir düzeltme/satış dalgasını tetikleyebilecek hiçbir faktörler yok. Tam aksına şehirden apartmanlardan kaçış sonucunda arsa ve araziye karsı büyük bir talep olacaktır. (düşük büyüme, yüksek enflasyon ve piyasa yapısındaki aşırılıklar gibi konuları boşu boşuna dinlemeyin arsa ve arazide bunlar geçersizdir.)
Genel olarak, ekonomik verilerin ilk çeyrek boyunca zayıflaması ve gayrimenkul piyasalarında olması muhtemel bir düzeltme aşamasına girmesi bir olasılık. Fakat bir sonraki süreçte ise fiyatlama trendleri daha güçlü bir şekilde önümüze gelmeye başladığında bir önceki yazımda belirttiğim gibi “gecen sene bu yerler şu fiyattı almadık kaçırdık” diyenleri çok duyacağız…

Her zaman söylüyorum biz İstanbul’un batıya açılan kapısı Silivri’yiz…

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum