Mustafa Altınkök

Mustafa Altınkök


Yatırımlık Gayrimenkul Alımı?

04 Mayıs 2020 - 14:28 - Güncelleme: 04 Mayıs 2020 - 15:26

Yatırımlar zaman ve duruma göre değişkenlik gösteren kazanç kapıları olmasına rağmen  son yıllarda ve yaşanan son durumlardan sonra bizim uzmanlık bölgemiz olan Trakya'da tarla arazi ve arsa çiftlik evleri yatırımların hız kazanacağını ve yatırımcıların ellerinde belli bütçeleri olanların Trakya Bölgesini tercih edeceğini görebiliyoruz.
 
Konut, faize yatırım enflasyonun altında getiri sağlıyor. Faize yatırılan para uzun vadede eriyor. Döviz ise kriz dönemlerinde yaptığı sıçramalar haricinde genelde kazanç sağlamıyor. Uzun vadede arazi yatırımı daha iyi kazandırıyor; Çünkü gitgide toprak azalıyor ve yenisi üretilemediğinden nüfus arttıkça toprağa olan ihtiyaçta artıyor ve bu da arazinin uzun vadede değer artışı sağlamasına yol açıyor.
 
Şehirlerde nüfus artısı yaşam zorlukları ve kentleşme oranı yükseliyorsa yapılacak en doğru gayrimenkul yatırım arsa ve arazi yatırımı  nüfusu artan illerde prim yapma potansiyeli yüksektir. Gelişmenin ve telebin artısını takip ettiğinizde arsanın ve arazinin nerede değerleneceğini öngörebilirsiniz. Nüfusu artan yerlerde yaşayan insanlar şehirlerde boğulacak duruma geldiklerinde bölgelerine en yakın olan yerlere gidip orada vakit geçirdiklerinde toprağın ve doğanın varlığını hissettiklerinde ellerindeki birikimle küçükte olsa bir arazi yatırımı yapmayı istiyorlar.
 
Bölgedeki lokasyon ve gelişme ulaşım gibi konular arazi satın alınacak en iyi bölgeleri değerlendirme açısından düşünülmesi gereken noktalardır. Doğru konumda doğru fiyata alınmış bir arazinin uzun vadede tüm yatırım araçlarının çok üstünde getiri sağladığı uzun yıllardır en çok kabul gören yatırım aracıdır. Bölgelerde Devlet ve özel sektör yatırımlar arttıkça buradaki tarla arazi konumunda olan alanlarda talep artışı her zaman olmuştur. Son yıllarda İstanbul’dan sonra Trakya, Tekirdağ ve Çanakkale Bölgeleri yatırımcının en fazla talep ettiği yerler oluyor. İstanbul’un yoğunluğu uzun vadede Marmara ve Trakya Bölgesine doğru yayılacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birlikte Kuzey Marmara Otoyolundan, Çanakkale-Balıkesir Otoyolu, Çanakkale 1915 Köprüsü ve Çanakkale-Tekirdağ Otoyolu ile Marmara Bölgesinde bir çok yatırım ve otoyol devreye girecek. Bu sayede İstanbul'un batı kapısı olan Silivri'den Trakya Bölgesine Kuzey Marmara otoyolundan ulaşım kolaylaşıp Trakya'ya geçiş çok çabuk sağlanmış olacak.
 
İstanbul’dan çıkarak hem İstanbul’daki kaynaklara yakın hem de Trakya'daki Bölgelere kayması ile birlikte hem ticari hem de konut alanları ihtiyaçları artacak. Sonuç olarak yeni imar alanları devreye girecek, Tarla , arazi, arsa konumunda olan imara giren arazilere yatırım yüksek prim yapacak. Marmara'da planlanan ulaşımın devreye girmesi ile İstanbul’a ve denize yakınlığı ile Tekirdağ ,Gelibolu, Çanakkale Bölgelerinde pek çok yatırıma uygun bölgeler ve bütçeye göre uygun tarla arazi yatırımları olacak. Bu yatırımlar beraberinde konut ve işyeri ihtiyacı doğuracak.
 
Silivri, Çanakkale, Tekirdağ yatırımcıların gözdesi..
 
Bir yatırım için en önemli maddeler içinde bölge ve lokasyon seçimi yatırım tercihini yönlendirebilecek uzman emlak müşavirleri TTBS ile MYK belgeli resmi emlak ofisleri ile çalışmanızda fayda var.. Yaptığınız yatırımın nerede yapılacağı değerlenmesi ve kazanç sağlanması için gayrimenkulü nereden aldığınıza dikkat etmelisiniz. Silivri, Tekirdağ, Çanakkale, son 3 yıldır üst üste bölgede olan gayrimenkul değerlemelerine rağmen yapılmakta olan yatırımlar ile çok hızlı büyümeye aday bir bölgeler. Bu büyüme sonucunda Çanakkale, Tekirdağ bazı arsa, araziler ve tarlalar hızlı değer artışı yapmasına rağmen burada yatırımın nerede yapılacağı büyük önem taşıyor. Çünkü; Çanakkale’nin her bölgesi farklı hızda değerlenecek. Özellikle Gelibolu, Lapseki Çanakkale Boğaz Köprüsü yapımı ile diğer taraftan Ezine, Ayvacık, Asos tarafı köyleri İstanbul'dan kaçış yapan yatırımcıların tercih ettikleri öncelikli bölgeler konumundadır..
 
Kazanç Elde Etmek İçin Ne Kadar Beklemek Gerekiyor?
 
Arsa ve arazi yatırımı uzun vadeli bir yatırım, iyi bir getiri için 5-10 yıl beklemeniz gerekebilir. Yüksek prim elde etmek için sabırlı olmanız gerekiyor. Aldığınız arazinin çevresindeki yatırımların gerçekleşmesi, nüfusun, turizm ve ticaretin artması zaman içinde gerçekleşecek. Bu gelişmeler oldukça yatırımınız değer kazanacak.
 
Arazi Yatırımı Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
 
Sit alanları ve su havzası içinde kalan arsa, arazi, tarla yatırımından kaçınmak gereken yerlerdir.. Bu alanlar imara açılmaz bu nedenle yatırımınız beklediğiniz getiriyi getirmez. Ormana yakın yerler orman bölgesi kapsamına alınabilirler. Verimli tarım arazilerine inşaat hakkı tanınması mümkün olmayabilir. Enerji ve gaz nakil hatları üstündeki yerler kamulaştırmaya tabi olabilir.

Bir arazinin gelecekte değerlenmesi için bazı faktörlerin bir araya gelmesi gerekiyor. Bazı faktörlerden kaçınmak da o arazinin ilerideki kazanç potansiyelini yükseltiyor. Arazi alırken özellikle dikkat edilmesi gereken konular..
 
Belediyelerin yatırım planları
Özel sektör yatırım planları
Yola olan mesafe ve cephe uzunluğu
Çevre düzeni planları şehir yada ilçe köy merkezine yakınlığı
Ana yollara yakınlığı,
Sahile yakınlığı
Yüksek gerilim hatlarına mesafesi (tel altı olup olmadığı)
Turizm bölgeleri ve alanlarına mesafesi
Organize Sanayi Bölgelerine yakınlığı
 
Yukarıdaki faktörler arazinin değerlenmesi ihtimalini etkileyebiliyor.
 
Bazı durumlarda ise imar geldiğinde bu faktörlere göre değer artışı çok düşük yada çok yüksek olabiliyor. Hisseli tapulardan kaçınmak gerekir çünkü diğer hisse sahipleri ortaklığın giderilmesi davası açıp sizin payınızı değerinin altında satın alabilirler. Aynı riskten dolayı, ileride arsanın değeri arttığında ve satmak istediğinizde müşteri bulmakta zorlanırsınız. Ayrıca hisseli tapuda nerenin size ait olduğu belli olmadığından sorun yaşarsınız.. 
 
Arazi uzun süreli bir yatırım olarak düşünülüp temel amaçlar içerisinde kullanılabilecek bölgeleri tercih edip bu süre zarfında tapusunu aldığınız gayrimenkul tarla, arsa veya arazilerin değerlenmesi için geçen zamana kadar kendinize uygun amaçlarla kullanacağınız yere yatırım yapmanız hem süre hem kazanç hem de kendi ihtiyaçlarınız için önemlidir..
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum