Serdar Darılmaz

Serdar Darılmaz


Yeni nesil otomobiller

03 Mart 2019 - 00:14

Günümüz Türkiyesi  ve dünyamızda kullanılan hali hazırda petrol bazlı araçlar mevcut…Son birkaç  yıl  içerisinde petrol bazlı araçların yerini yavaş yavaş hybrid ve elektrikli araçlar almaya başladı.Malumunuz petrolün devri  yavaş yavaş kapanıyor  ve büyük şirketler havayı ve çevreyi  kirleten petrol  bazlı motorlu taşıtlar yerine  artık yeşil enerji diye bilinen  hybrid(Kendi  kendini şarz eden) ve  tümüyle gücünü  elektrikten alan motorlara yöneldiler.Yani sıfır emisyon sıfır kirlilik demek.Elektrikli ve hybrid  motorlar sadece hava  kirliliğinin değil ayrıca  ses kirliliğinin de önüne  geçen bir teknoloji…
 
Tümüyle havayı kirletmeyen çevreci bir teknoloji…
 
Bundan yıllar yıllar önce  ülkemizin yetiştirdiği değerli  bilim insanları ve tabiri caizse küçük  esnaflarımızın bazı girişimleri olmuştu fakat  nihayete erişememişti. Şimdi ise olay tamamen  değişmiş gibi görünüyor.Artık temiz enerji  yani yeşil enerji denilen  teknolojiyi kullanabiliyoruz.
 
Petrol bazlı motorları tamamen elektrikli motora  çeviren birkaç firma ülkemizde kuruldu.Bu firmalara devletimiz yeterince desteğini sağlıyor.Bu  firmaların sayısının çoğalması ülke ekonomimize de  büyük katkılar sağlayacağından eminim.Ayrıca bazı üniversitelerimizde  prototip olarak üretilen ilk elektrikli yerli otomobilimizi geçtiğimiz yıllarda  değerli hocalarımız ve mühendislerimizin emeği ile yapmış bulunmaktayız. Bu Türkiyemiz için gurur verici bir olay…
 
Fakat kullanılan yeni teknolojinin de bazı dezavantajları  var. Bunlara değinirsek;
 
• Elektrikli motorlarda kullanılan pil için çoğu firma pil kirası almıyor fakat talep edenlerde var.Bu benim fikrimce yanlış illaki tek bir yere bağımlı olmak bana pek mantıklı gelmiyor… Şimdi diyeceksiniz ki üreten firmalar pilden kira almazlarsa nerden kazanacaklar… 5 yıl veya 3000 (üçbin) şarz sonunda  pil değişimi yapmak zorunlu… Ordan kazanabilirler.Bakım maliyetlerinden kazanabilirler vs. vs. bu örnekler arttırılabilir.
 
• Ülkemizde araçları yolda şarz etmek için yeterince  mobil şarz cihazı yok malesef… Bu konunun acilen çözüme ulaşması elektrikli araçlara yönlenmeyi daha da hızlandıracaktır.
 
• Son ve en önemlisi menzil… Araçların tek şarzda maximum gidebildikleri mesafe  ortalama 180-200 km/s… Bu menzil ne kadar arttırılırsa benim fikrimce o kadar iyi olacak  ve insanlar çok fazla mola vermeden gitmek istedikleri yerlere rahatlıkla gidecektir.
 
Yazımı sonlandırırken eklemek istediğim birkaç şey daha var.Umarım kısa zaman içinde milli servetimizle büyük tesisler kurup kendi milli otobilllerimizi ve diğer vasıtaları üreterek yurtdışına ihracat yapacak duruma geliriz.
 
ESEN KALIN…

YORUMLAR

  • 0 Yorum