Vehbi Kara

Vehbi Kara


İtalyan gemisinde can pazarı

28 Şubat 2022 - 20:10 - Güncelleme: 28 Şubat 2022 - 20:19

**
Adriyatik Denizinin güneyinde Yunanistan’ın Korfu adası açıklarında içinde 288 kişinin bulunduğu İtalya bandıralı Euroferry Olympia isimli RO-RO gemisinde çıkan yangında yolcular çok güç anlar yaşadı. Adeta can pazarının yaşandığı bu gemide Türk yolcular da bulunuyor.


18 Şubat 2022 sabaha yakın bir saatte başlayan elektrik kaynaklı olduğu düşünülen yangın hala devam ediyor. 5 Günden beri devam eden yangın bölgedeki yangın söndürme gemilerinin çabalarına rağmen bir türlü söndürülemiyor. Yıllarca gemilerde çalışmış ve gemi yangınını da yaşamış bir kaptan olarak bu konu ile ilgili düşüncelerimi ve tecrübelerimi okuyucularımla paylaşmak lüzumunu hissettim.

Bu arada Atlantik Okyanusunda bir başka araç taşıyan gemide de yangın çıktığı için haberler birbirine karışmış. Çok ilginç ve karmaşık yorumlar yapılıyor. Mümkün olduğu kadar bu farklı iki deniz yangınını açıklamaya çalışayım.

Atlantikte yanan gemide 1100 Porsche marka otomobil de dahil olmak üzere binlerce araç taşınmaktadır. Felicity Ace isimli bu gemi. RO-RO gemilerinden biraz farklıdır. Çünkü TIR ve şoförleri de taşıdığı için Olympia bir çeşit yolcu gemisi özelliği taşırken; Felicity Ace ise bir çeşit fabrika gemisidir. Bu gemide yolcu olmadığı için insan hayatı açısından sadece gemi mürettebatı taşıdığı için önemlidir. Mürettebat; yangın ve gemiyi terk eğitimlerini yapan profesyonel denizci olduklarından bu yangın ilkindeki kadar tehlikeli değildir.

Bununla birlikte Felicity Ace’da Volkswagen Grubu’na ait yüzlerce araçla birlikte gemide 189 adet Bentley ve Porsche, Audi ve Lamborghini marka lüks markalı araçlar da bulunuyor. 2005’de  inşa edilen Panama bayraklı bu gemide bulunan 22 mürettebat helikopter yardımı ile kurtarılmıştır. Gemi Atlas okyanusunun ortasında yer alan Portekiz’e bağlı Azor adaları açıklarına doğru sürüklenmeye devam ediyor.

Biz zenginlerin lüks malları ile dolu bu gemiyi bir kenara bırakıp 25 Türk vatandaşının da bulunduğu ve kayıpların çok olduğu diğer gemiye odaklanalım. Zira Türk vatandaşlarından biri kayıptır.

İtalya ve Yunanistan arasında her gün sefer yapan bu RO-RO gemileri, Türkiye’den de araç ve yolcu taşımaktadır. İtalya’nın Trieste Limanı ile Haydarpaşa ve İzmir limanlarından her gün RO-RO seferleri düzenlenmektedir. Bu gemilerde daha ziyade TIR’lar bulunmakta bununla birlikte yıllık izinlerini Türkiye’de geçirmek isteyen yurtdışında çalışan vatandaşlarımız da bu gemileri tercih etmektedirler.

Avrupa içlerinden İtalya limanlarına gelip buradan Yunanistan’a ve sonrasında da Türkiye’ye gelmek birçok yönden avantajlıdır. Her şeyden önce saatlerce direksiyon çevirmek yerine gemide istirahat etmek şoförler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Keza onlarca sınır kapısı ve gümrük işlemi yerine birkaç basit işlem yaparak Türkiye’ye gelmek mümkündür. Sanırım bu bilgiler Türklerin niçin RO-RO gemilerini tercih ettiğini anlamamıza yardım edecektir.

Yunanistan açıklarında 288 kişinin bulunduğu İtalya bandıralı Euroferry Olympıa isimli RO-RO gemisinde çıkan yangına değinecek olursak; en az 3 adet Sahil Güvenlik ve yangın söndürme gemisi hala mücadele ediyor. Eğer gemi batacak olursa içerisindeki 700 tona yakın yakıtın çevreye zarar vermesinden korkuluyor.

Euroferry Olympia isimli gemide çıkan yangının şu şekilde geliştiği çeşitli medya kuruluşlarında yazılmış ve açıklanmıştır. Ben kamera görüntülerini de izledim. Bir gemi kaptanı olarak ürperdiğimi ve yaşamış olduğum yangını hatırlamama da sebep olduğu için biraz detayları ile izah etmeye çalışayım:

İtalyan Grimaldi şirketine ait ‘Euroferry Olympia’ isimli Ro-Ro gemisi, perşembe gecesi yolcu ve 51 kişilik mürettebatıyla Yunanistan’ın İgoumenitsa Limanı’ndan İtalya’nın Brindisi Limanı’na doğru yola çıkıyor. İyonya Denizi’ne ulaşan feribotta saat 03.00 sıralarında elektrik arızası nedeniyle yangın çıktığı anlaşılıyor. Gemi personeli yangına ilk müdahaleyi yapıp başarılı olamayınca; acil durum çağrısında bulunuyor.

Gemideki alevler büyüyünce yolcular arasında büyük panik yaşanıyor. RO-RO gemisinin kaptanı, saat 04.30’da geminin boşaltılmasını emrediyor. Yolcular cankurtaran filikalarına bindirilerek, alevlerin sardığı gemiden uzaklaştırılıyor. Bölgeye ilk ulaşan yakınlardaki diğer gemilerle birlikte yardım için iki Yunan römorkörünün yanı sıra İtalyan polisine ait bir bot, iki balıkçı gemisi ve dört devriye botu ile 3 helikopter de kurtarma operasyonuna katılıyorlar. Yunan Sahil Güvenliğinden edinilen bilgiye göre 242 yolcu Yunanistan'ın Korfu adasına sevk ediliyor. Toplam 290 yolcunun bulunduğu feribotta 11 yolcuya ulaşılamadığı ve bu yolcular arasında 25 Türk vatandaşı da bulunduğu ve bir kişinin kayıp olduğu açıklanıyor.

Gemide bulunan Türk iş adamı Fahri Özgen olayla ilgili yaptığı açıklamada, "Dün akşam Yunanistan'dan gemi hareket etti. Aradan 2-2 buçuk saat sonra haliyle birçok insan istirahata çekildi. Çok geçmeden bir anons yapıldı ve herkesi toplanma alanlarına yönettiler. Herkes belirtilen alanlara toplandı. Ardından can yelekleri dağıtıldı. Haliyle bir panik hali oluştu. Bir yandan da duman kokusu hissedilmeye başladı. Çok geçmeden duman yoğunluğunu artırınca herkesi güverteye açık alana çıkardılar" demiştir. Ayrıca alevlerin güverteye ilerlemesinin ardından tahliyelere başlandığını belirten Özgen, "Filikalar çok yetersizdi. 2 filika vardı ama insan sayısı çok daha fazlaydı. Bu arada gemide elektrik kesintisi yaşandı ve denizin orasında kaldık. Alevler insanlara çok yaklaşmıştı ve etrafta tek bir yardım kuvveti yoktu" ifadelerine yer vermiştir.

Son bilgilere göre Euroferry Olympia'da bulunan 25 Türk'ten 21'i kurtarılarak önce Atina Başkonsolosluğu'na ardından Türkiye'nin Gümülcine Konsolosluğu'na gönderilmiştir. Buradan İpsala Sınır Kapısı'na yönlendirilen vatandaşlar Türkiye'ye ulaşmıştır. Yunanistan İtfaiye Teşkilatı tarafından yapılan açıklamada, kayıp olan 11 kişiden 1’inin cansız bedenine ulaşıldığı bildirimiştir.

Söz konusu yangında ilk can kaybı kayıtlara geçerken hayatını kaybeden kişinin 58 yaşındaki Evangelo Malisiada isimli Yunanistan vatandaşı olduğu belirtildi. Kayıp olan 10 kişi için arama-kurtarma çalışmaları halen devam ediyor. Yetkililer, gemi içerisindeki sıcaklıktan dolayı 45 kişilik özel ekipmanlı itfaiye erlerinin ancak kısa süreli arama çalışmaları yapabildiğini, soğutma çalışmaları ile birlikte aşamalı şekilde içeri girildiğini belirtiyorlar.
 
 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum