Batuhan Güçlü

Batuhan Güçlü


Ne geceydi ama...

27 Eylül 2019 - 23:52

Silivri'de yaşayan vatandaşlar 5.8’lik şiddetli sarsıntı ile birlikte büyük bir çaresizliğin içerisinde kaldı. Beşik gibi sallanan ilçede vatandaşlar panik ve korku ile geceyi dışarıda geçirirken hepimizi endişeye sürükleyen artçı depremler de hala devam ediyor.

 

Şiddetli depremin yaşandığı sırada vatandaşlar nereye gideceklerini dahi bilmeden sevdiklerine telefonla ulaşmanın derdine düştü. Ancak operatörlerin şebeke konusundaki zayıflığı, bu durumun da önüne geçince sevdiklerine ulaşamayan vatandaşlar daha çok panik yapmaya başladı.

 

Çocuklu aileler evlatlarını alabilmek adına okullara hücum ederken, hastanedeki hastalarda kontrollü bir şekilde sağlık personelleri tarafından dışarıya alındı.

 

Korku içerisinde kalan vatandaşları sakinleştirmek, moral vermek ve kamuoyunu bilgilendirmek adına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, çok kez basının karşısına geçerek açıklamalar gerçekleştirdi. Hiçbir can kaybının yaşanmadığını ve yalnızca bazı binalarda çatlaklar oluştuğunu ifade eden İmamoğlu ve Yılmaz, vatandaşlara ‘geçmiş olsun’ temennilerini aktardı. Bu noktada İmamoğlu için ayrı bir parantez açmak istiyorum. Silivri’ye şu saate kadar ‘geçmiş olsun’ ve ‘inceleme’ ziyaretinde bulunmaması dolayısıyla eleştiri okları İmamoğlu’na çevrildi. Her platformda, “Ülke gündemine duyarsız bir İBB Başkanı olma şansımız yok” diyen İmamoğlu'nun ilçemize bir yarım saatliğine dahi olsa uğramaması doğrusu büyük bir hüsran yaşattı.  

 

Kara geceye dönersek, tedirginliğini bir türlü atamayan vatandaşlar buldukları açık arazilere geçerek deprem nöbeti tuttu. Türk Kızılayı da vatandaşların en ihtiyaç duydukları zamanda yanında olarak ilçe merkezinde vatandaşlara çorba ikramında bulundu. Sabaha kadar evlerinden uzak kalan vatandaşların bir kısmı kilimlerin üzerinde konaklarken bir kısmı da çadırda kaldı.

 

Başta Silivri Kaymakamı Ali Partal ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz olmak üzere ilçe protokolünün önemli isimleri ve siyasilerde vatandaşların gece boyunca yanlarındaydı.

 

Korku dolu anların yaşandığı deprem sonrasında yapılan araştırmaya göre birkaç hafif yaralının dışında Alibey Mahallesi’nde bir bina yıkılma riski taşıdığından boşaltılırken, Semizkumlar Mahallesi'nde bulunan Nevşehirliler Camisi ve Çeltik İlkokulu da depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle mühürlendi. Öte yandan incelemeye alınan Silivri Stadı da risk oluşturan yerler arasında gösteriliyor.

 

Ucuz atlatılan zararların haricinde deprem ile ilgili eksikliklere bakıldığında Silivri Belediyesi önceki dönem Başkanı Özcan Işıklar döneminde ABD merkezli araştırma derneği GeoCosmo ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği işbirliğiyle ilçemize kurulan deprem tahmin istasyonunun aylar önce bu konuyla ilgili haber vermesi gerekirken hiçbir işarette bulunmaması ve ne yazık ki hayati derecede önemli işlevini yerine getirmemiş olması dikkatlerden kaçmadı. 

 

Toplumun iletişim ağıyla ilgili yaşadığı sorun başlı başına ayrı bir olaydı. Operatörlerin şebeke konusundaki hatasıyla ilgili konuşan vatandaşlar, "Para almasını biliyorlar. En ihtiyaç duyduğumuz anda kimseye ulaşamadık. Tüm operatörler sınıfta kaldı" ifadelerini kullandılar.

 

Ayrıca deprem ilçesi olmamıza rağmen, acil toplanma alanları açısından hazırlıksız oluşumuz hepimizin malumu. Süreçte mahalle aralarındaki küçük parklar, bahçeler, top sahaları toplanma alanı olarak işaret edildi ancak açıklanan yerler toplanma alanı değil. Bizim olası bir depremde, su tankları, çadırı, tuvaletleri bulunan gerçek deprem toplanma merkezlerine ihtiyacımız var. Bu konudaki hamlelerin ivedilikle hayata geçmesi gerekiyor.

 

İşin özü ciddi bir ikaz aldık. Halkın gerekli afet bilincine kavuşması bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık verilmeli. Ülkemiz için büyük bir felaket olan 17 Ağustos depreminde, binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti, on birlerce vatandaşımız yaralandı, evsiz, kimsesiz, çaresiz kaldı. Yaşanan bu büyük acıdan ders çıkarmamız gerekirken aradan geçen yıllar ve bugün gelinen nokta maalesef ki 1999 Marmara depreminin 20. yıldönümünde hiçbir ders alınmadığını ortaya koyan türden…

 

Zor, yorucu ve korku dolu bir geceydi…

 

Merkez üssü Silivri’miz olan ve İstanbul’un birçok bölgesinde hissedilen deprem sebebiyle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, yetkilileri daha fazla geç kalmadan gerekli tedbirleri almaya davet ediyorum.

 

 Allah ülkemizi daha büyük felaketlerden korusun.

YORUMLAR

  • 0 Yorum