Batuhan Güçlü

Batuhan Güçlü


Silivri İçin Ciddi Bir Kazanım: TÜRAM

20 Nisan 2020 - 01:57 - Güncelleme: 20 Nisan 2020 - 15:49

Özcan Işıklar’ın en önemli hamlelerinden olan Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’nin bugünlerde ne kadar doğru ve ne kadar yüzü halka dönük sosyal bir proje olduğunu daha iyi anlıyoruz. O zamanlar büyük bir çoğunluğun değerini anlayamadığını düşünüyorum; belki de insanlar aynı zamanda bir reklam mecrası olan sosyal hesaplarda çok fazla tanıtım faaliyetine maruz bırakıldığından antipati duydu, medyanın aşırı kullanımı ters tepebiliyor bazen, belki de hemen elde somut bir sonuç görmek istenildiğinden hak ettiği ilgiyi çekmedi. Değeri şimdi şimdi anlaşılıyor…

İçinde bulunduğumuz günlerde koronavirüs denilen illet tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşamın her alanını etkiliyor. Salgın tehdidi bize “bir ülkenin kendi kendine yetebilmesi” meselesinin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. İşte bu noktada gıda ihtiyacının karşılanması için tarımsal üretimin kesintisiz devam etmesi son derece önem kazandı.

Işıklar’ın bölgesel kalkınmanın örneğini vermek adına yoğun çabalarla hayata geçirdiği Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi; geçen bu süreç içinde minik bir tohumdu, yeşerdi, fideye dönüştü… Şanslıyız ki görevi devralan Volkan Yılmaz, vizyoner bakış açısıyla bu noktada çok akıllıca davranarak önceki dönemde başlatılan ve şahsi kanaatimce doğru değerlendirildiğinde aşırı dozda kamu yararı içeren bu projeyi etkin bir şekilde devam ettirdi. Geçen 1 yıl içinde de önemli çalışmalara imza atıldı, bunları sıralamak gerekirse;

1. Küçük yaştaki öğrenciler ve gençler eğitim gezileriyle tarıma özendirildi.

2. Çiftçilerin kendi tarımsal girişimlerini hayata geçirebilmeleri için cesaretlendirici yerli tohum deneme ekimleri ve teknik uygulamalar yapıldı.

3. Yerli tohum deneme ekimleri ile güvenli gıda, verim artışı ve biyogenetik mirasın oluşmasına önemli katkı sağlandı.

4. Topraksız Tarım Tesisi kuruldu.

5. Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’ndeki boş arazilere ekimi yapılan mahsul hasat sonrasında Silivri Gıda Bankası’na nakledildi, oradan da ihtiyaç sahibi ailelerin sofralarına ulaştırıldı. İşin özü proje meyvesini veriyor; boş araziler değerlendirilmeye devam ediliyor, son olarak Alipaşa’da 30 dönüm arazi nohut ekimi için hazırlandı. Buradan elde edilecek mahsul de yoksulun sofrasına gidecek…

6. Çok sayıda Silivrili vatandaş Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi vesilesi ile “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler”, “Arıcılık”, “Budama”, “Organik Sebze Yetiştiriciliği” vb. çeşitli kurslarla ücretsiz eğitim aldı; mesleklerini ve hobilerini ilerletme fırsatı elde etti.

7. Aynı zamanda kadın işgücüne istihdam imkanı sağlanıyor.

Daha pek çok şey ekleyebiliriz. Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’nin Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ve ekibinin kanatları altında amacına uygun bir şekilde faaliyet gösterdiğini gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

Lakin eklemem gerekir ki;

Proje emeklemekten yürümeye geçti, koşması için politika üretmeye ısrarla devam etmek gerekiyor.

Bugün yoksul vatandaşın sofrasına giden mahsul; yarın maddi desteğe ihtiyaç duyan öğrenciye burs da olabilir, okullara kütüphane de olur, çocuk kreşi de yapılır, gençlik merkezleri de inşa edilir.


Silivri imkanları ile ekonomik açıdan büyük bir potansiyele haiz. İlçemizin güçlü olduğu yanlarını ele alarak fırsatların peşinden gitmemiz bugün çok daha elzem.

Silivri ürettiği sürece güçlü olacaktır diyorum.

Hepiniz evinizde kalın, sağlıkla kalın. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum