Kalender Battal

Kalender Battal


Cuma namazı, hürriyet namazıdır

10 Mart 2022 - 21:08


**
Değerli Dostlar! Müslümanlar Mekke’de hiçbir ibadetini istediği gibi yapamıyorlardı. Kabe putlarla dolu olduğu için; müşrikler, Müslümanları Kabe’ye yaklaştırmıyorlardı. Namaz kılmalarına müsaade etmiyorlardı. İbadet etmek isteyen sahabeyi ya şehit ediyorlar veya işkence ederek sakat bırakıyorlardı. Uyguladıkları boykotlarla sahabeyi aç bırakarak yıldırmaya çalışıyorlardı.


Hz. Muhammed ve arkadaşları öyle bir çaresizlik girdabına takılmışlardı ki, değil ki Kur’an ayetlerini okumak; Allah diyen bir sahabe ya toplumda aşağılanıyor veya cezalandırıyordu. Hülasa Müslümanlar İslam’ı yaşama hususunda tam bir çıkmaza girmişlerdi. Müslüman genç delikanlılara kız vermek yasaklanmış, genç mü'minlerin anne babaları müşrikse çocuklarını mirastan mahrum bırakarak kapı dışarı ediyorlardı.

Değerli Dostlar! Akabe biatlarıyla Medine’ye açılan Kur'anı hayat, orada neşvünema bulmuş ve büyük bir heyecan yaratmıştı. Artık Müslümanların bir yurdu olmuş ve Müslümanlar akın akın Medine’ye yerleşmeye başlamıştı.

Hz. Muhammed’e hicret emri gelmesiyle beraber, peygamber bir gece arkadaşı Ebubekir ile yola çıkmış çeşitli tehlikeleri atlatarak Kubâ köyüne ulaşmıştı. Orada birkaç gün kalarak Kubâ mescidini inşa ederek Müslümanlarla ilk cuma namazını kılmanın hazzını yaşamıştı.

Değerli Dostlar! Dikkat ederseniz, İslam devletine giden yolun başlangıcı cuma namazıyla başlamıştır. Müslümanların dini vecibelerini serbestçe ve korkusuzca yaşayabilmeleri cuma namazı ile başlamıştır. İslâmî emirlerin hayata hakim kılınması cuma namazı ile başlamıştır. Müslümanların devlet bilinciyle özgürce şura (meclis) oluşturmaları ve bu mecliste karar almaları cuma namazı ile başlamıştır.

Bunun için diyoruz ki cuma namazı hürriyet namazıdır. Cuma namazı İslami bilinçlenmenin başlangıcıdır. Cuma namazı fikir ve düşünce bağlamında insani bireyselleşmenin başlangıcıdır.

Siz bakmayın radikal cemaatlerin camilerimizin çevresinde dergahlar oluşturarak oralarda kendi başlarına cuma namazı kılmalarına; bu yalnızca bir fitne hareketidir.


Çünkü cuma namazı topluca kılınan bir meydan namazıdır. Bu da yalnız selatin camilerde devlet başkanından icazetli bir görevlinin imameti ile eda edilir.

Selam ve dua ile…

KALENDER BATTAL

 

YORUMLAR

  • 1 Yorum