Kalender Battal

Kalender Battal


Ramazan Orucu Sosyal Bir İbadettir

05 Nisan 2022 - 15:09

**
Değerli Dostlar! Oruç ibadeti farz bir ibadet olmakla beraber, sünnetleriyle güzellik kazanır. Sahura kalkıp yemek yemek ve oruca niyeti sahurda yapmak, ramazan orucunu daha da bir güzelleştirir. Yatarken niyet edebileceğimiz gibi, sabahleyin de oruç tutmaya niyet edebiliriz. Ancak asıl niyetin vücubiyeti sahurda yemek yedikten sonra yapılmasıdır. Habibi Kibriya efendimiz buyuruyorlar ki “Sahura kalkınız çünkü sahurda bereket vardır.”


Sahura kalkan mü'min, niçin kalktığının bilinci içerisinde olmalıdır. Ruhu ve bedeniyle mürakabe halinde olmalıdır. Oruç önderinin kutsiyetini idrak etmelidir. Sahur esnasında yemek yerken, su içerken dahi tefekkür halinde olmalıdır. İbadetini güzelleştirmek ve sevabını çoğaltmak için, her haliyle Allah ile olduğunu hissetmelidir.

Değerli Dostlar! Ramazan orucu, mü'minin yediği nimetlerin ne kadar güzel ve ne kadar lezzetli olduğunu idrak ederek, o nimetleri kendisine sunan Allah'a şükür etme bakımından da çok önemlidir.

Mü'min gerek sahura kalktığında ve gerekse iftar sofrasında otururken, mutlaka o nimetleri sofrasına koyamayan yoksulları ve fakirleri de düşünmelidir. Bunun için diyoruz ki, oruç  ibadeti sosyal hayatın tesisi açısından, zenginlerin fakirleri hatırlaması açısından çok önemli bir ibadettir.

Ramazan ayında Allah’ın rahmet kapıları ardına kadar açılır. Devlet başkanından dağdaki çobana kadar her mü'min ilahi tecelliyattan faydalanmak istiyorsa mutlaka ilâhi adalete dikkat etmelidir.

Devlet başkanı yanı emirel mü'minin olan kişi mutlaka tebaasındaki yoksulları, fakirleri, züğürtleri düşünerek,  sorumluluk bilincinde kendisini hesaba çekmelidir.


Azîz Dostlar! Nasıl ki gereği üzere kılınan namaz insanı menhiyattan alıkoyması gerekiyorsa, gereği üzere tutulan ramazan orucu da kişiyi tüm menhiyatlardan alıkoymalıdır. Başta emirel müminin olmak üzere valiler, kaymakamlar, muhtarlar kendi sorumluluğundaki yoksullardan haberdar olmalıdırlar. Tebaasında yoksul insanlar olan bir devlet başkanı karnı tok olarak yatağa girip uyuyamaz.

Değerli Dostlar! Hz. önerin şu güzel sözü, emirel müminin olan kişilerin hep aklında olmalıdır. “Dağlara taşlara yemler serpin, yiyecekler bırakın. İslam ülkesinde kurtlar, kuşlar aç kalmasın.”

Selam ve dua ile…

KALENDER BATTAL



 

YORUMLAR

  • 1 Yorum