Kalender Battal

Kalender Battal


Güzel Ahlak Takvadır

17 Şubat 2022 - 20:49

**
Değerli dostlar! Allah C.C tarafından gönderilen dinlerin tamamının ortak noktası  güzel ahlakı hayata hakim kılma olmuştur.

İnsanı nefsi duygulardan, şerden, nifaktan, kötülüklerden, zulmetten  arındırarak ahseni takvime yüceltmek dinlerin temel amacıdır. Peygamberler ahlakı değerleri yaşamak hususunda en güzel örnektiler.
 

Hazreti Muhammed’in hayatı, Müslümanlar için, güzel ahlakın ete kemiğe bürünmüş halidir. Hz. Aişe validemize, Hz. Muhammed’in hayatı sorulduğunda, o şöyle demişti, "Sizler hiç Kur'an okumadınız mı? Onun ahlakı Kur’an’dı.” İşte Aişe validenizin bu açıklamasından anlıyoruz ki; Rabbimiz güzel ahlakı yüce Kur'an’ında anlatmakla kalmamış, bu güzel meziyeti peygamber efendimize yaşatmıştı.

Değerli dostlar! Rabbimiz güzel ahlakı teşvik etmek için, ayeti celilerle cennete giden yol olarak tanımlamıştır.

Habibi Kibriya efendimiz de, “Mizanda en ağır gelen amel güzel ahlaktır” buyurarak, müminin en güzel amelinin, güzel ahlak olduğunu hem yaşayarak ve hem de hadisleriyle bizlere öğretmiştir.

Güzel ahlak insanı diğer canlılardan ayıran en büyük insanı özelliktir. Çünkü; insan oğluna insan olmak vasfiyeti güzel ahlakla verilir.

Ahlâk yoksunu bir kişiden insanlar utanır, melekler utanır, hayvanlar dahi ondan utanırlar. Ahlâk zebunu bir kişi, yırtıcı hayvanlardan daha tehlikelidir. Çünkü yırtıcı hayvanlar yalnız bedenlere zarar verirler; güzel ahlâk yoksunu bir kişi ise, hem insani bedenlere zarar verir ve hem de ruhları incitir.

Kur'an’ı ahlaktan yoksun olan kişinin giyim kuşamı nasıl olursa olsun, ister ferace giyinsin; isterse çarşafa bürünsün, isterse cübbe sarık takınsın; onun kadar İslam’a zarar veren başka bir insan daha yoktur.

Değerli dostlar! Güzel ahlak, kalpteki iman cevherinin hayata yansımasıdır. Kalbinde iman heyecanı olan bir kişi, ahlaki yapısıyla topluma imani meziyetlerini gösterir.

Sonuç olarak diyebiliriz ki; İslam’ı en güzel anlatan mümin çok konuşan kişi değil, Kur'an’daki İslam ahlakını yaşayan mümindir.

Selam ve dua ile…


KALENDER BATTAL


 

 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Akkkaya
    2 yıl önce
    Saygı değer hocam. İslam dininin anlaşılabilir bir din olduğunu yazılarınız ile gayet iyi anlıyoruz. Teşekkür ederiz.